FOTO: Tramp formalno uhapšen, pa pušten, izjasnio se da nije kriv, objavljena optužnica

Bivši predsednik Donald Tramp izjasnio se u sudu na Donjem Menhetnu da nije kriv po 34 tačke optužnice.
FOTO: Tramp formalno uhapšen, pa pušten, izjasnio se da nije kriv, objavljena optužnica
Foto: Beta/AP
Ovo predstavlja istorijski trenutak, s obzirom na to da je reč o prvom predsedniku u istoriji SAD koji je krivično gonjen. 
 
Kompletna optužnica u kojoj su navedena optužbe protiv Trampa je otpečaćena i nju možete pročitati OVDE. Optužnica pokazuje da se bivši predsednik suočava sa 34 tačke za falsifikovanje poslovne dokumentacije, što je krivično delo klase E u državi Njujork, piše Gardijan.
 
Tramp je potom napustio sud na Menhentu, oko dva sata posle dolaska. Odbio je da razgovara sa novinarima. On se uputio ka svom ranču na Floridi, odakle se očekuje da će se kasnije obratiti javnosti, javlja BBC.
 
 
On je na sudu formalno uhapšen, a uzeti su mu otisci prstiju i fotografisan je za arhivu. Nalazio se u policijskom pritvoru pred suđenje koje sledi.
Očekuje se, potom, da bude pušten uz kauciju.
 
Tramp se uputio ka sudnici na Donjem Menhetnu iz svoje kule. Konvoj od oko 10 automobila, uključujući policijsku pratnju, krenuo je ka sudnici.
 
 
Putevi su bili očišćeni od saobraćaja, što je omogućilo da stigne za manje od 20 minuta.
 
 
Bivši predsednik SAD Donald Tramp napustio je juče Palm Bič na Floridi i uputio se u Njujork. On je prvi sadašnji i bivši predsednik SAD koji se suočava sa kriminalnom optužnicom u 30 tačaka u vezi sa poslovnom prevarom.
 
Tužilaštvo ga tereti zbog nezakonitog plaćanja 130.000 dolara porno glumici Stormi Danijels, kako uoči izbora 2016. godine ne bi govorila o odnosu s njim. Ta vrsta tajnih isplata novca po američkom zakonu nije nezakonita, ali tužioci pokušavaju da dokažu da je Tramp falsifikovao poslovnu evidenciju da bi izvršio tu uplatu, što je u državi Njujork nedozvoljeno.
 
Tužioci takođe procenjuju da li je Tramp prekršio zakone o finansiranju kampanje, pošto su isplate izvršene neposredno pre predsedničkih izbora, što bi bilo mnogo ozbiljnije krivično delo za koje može da se izrekne višegodišnja zatvorska kazna.
 
Kazna za pogrešno vođenje poslovne evidencije može biti zatvorska kazna kraća od godinu dana, društveno koristan rad, novčana ili uslovna kazna.
  • R49

    05.04.2023 07:35
    Da, ali
    Da sve nije organizovano u susret izborima, bilo bi pohvalno za američko pravosuđe.
  • Deks

    05.04.2023 01:51
    Svaka čast za ovog američkog tužioca, to se zove istinska vladavina prava! Niko nije iznad zakona pa ni bivši predsednik. Spisak njegovih nedela je podugačak. Neće mu biti lako da izbegne kaznu, u Americi se utaja poreza ne prašta.
  • pratimo dešavanja

    04.04.2023 21:28
    Ajmo sada redom sve “bivše”.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet