Milatović: Ubrzaću put ka EU i držaćemo se njene linije prema Rusiji, popravićemo odnose sa Srbijom

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović obećao je da će ubrzati put svoje zemlje ka članstvu u EU i da će se držati njene političke linije prema Rusiji vezano za Ukrajinu.
Milatović: Ubrzaću put ka EU i držaćemo se njene linije prema Rusiji, popravićemo odnose sa Srbijom
Foto: Beta/AP (Risto Božović)
Dodao je i da će se zalagati za jače veze sa Srbijom i drugim balkanskim susedima.
"Jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta za Crnu Goru, kao i za mene kao novog predsednika zemlje, biće ubrzanje pristupanja zemlje EU kako bi Crna Gora, nadam se, postala sledeća članica EU u narednih pet godina mog mandata", rekao je Milatović u intervjuu za agenciju Asošiejted pres (AP), koja dodaje da je njegova posvećenost EU u suprotnosti sa optužbama da je marioneta Moskve.
Milatović je rekao da su ključni razlozi poraza Mila Đukanovića njegova dugogodišnja vlast, kao i optužbe za raširenu korupciju tokom njegove vladavine.
 
"Zato volimo da kažemo da smo pobedili jednog od poslednjih diktatora u Evropi…Zato zaista verujem da je jučerašnja pobeda u ovoj maloj balkanskoj državi i velika evropska pobeda, pobeda evropskih vrednosti", rekao je Milatović u intervjuu dan nakon pobede u drugom krugu predsedničkih izbora, 2. aprila.
 
AP navodi da je to bio prvi Đukanovićev poraz na izborima otkako je ušao u politiku u bivšoj jugoslovenskoj republici početkom 1990-ih, dodajući da je, tokom decenija na vlasti, ovaj 61-godišnjak prešao put od prosrpskog komuniste do prozapadnog političara, da je dva puta bio predsednik i sedam puta premijer i da je tokom svog mandata, često optuživan za korupciju i pritisak na pravosuđe, što je poricao.
 
Odgovarajući na engleskom, Milatović je za AP rekao da je njegov prethodnik "zaista simbol režima koji je vladao zemljom koristeći organizovani kriminal i korupciju".
 
"Te tri stvari, značajan ekonomski pad, organizovani kriminal i korupcija i zaista veoma spora evropska integracija su simboli (Đukanovićevog) režima", rekao je on.
 
AP navodi i da su se odnosi Srbije i Crne Gore pogoršali otkako je Đukanović 2006. godine izveo zemlju iz zajednice sa Srbijom i kasnije uveo u NATO 2017. i dodaje da je Đukanović tokom predizborne kampanje rekao da birači biraju između članstva u EU ili pridruživanja "srpskom svetu" - kopiji "ruskog sveta".
Milatović je rekao da će pokušati da popravi odnose sa Srbijom, kao i sa drugim susednim balkanskim državama.
 
"Verujem da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u EU i mislim da Crna Gora sigurno može biti prva koja će ući", rekao je Milatović.
 
Što se tiče odnosa sa Rusijom, Milatović je podsetio da "Crna Gora snažno, 100 odsto vodi spoljnu politiku EU" i da će "tako i ostati".
 
"Dakle, punopravna politika EU je ona koju Crna Gora treba da vodi u budućnosti, a posebno je važna sada kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu… Ne postoji niko u Evropi, a u Crnoj Gori očigledno, ko može da podrži invaziju jedne zemlje na drugu suverenu zemlju", dodao je novoizabrani predsednik Crne Gore za AP.
  • Grbavica

    04.04.2023 23:56
    sankcije
    I treba da se držiš EU i što pre da uvedeš sankcije Rusiji.
  • /

    04.04.2023 22:16
    /
    sve ali samo nemoj popravljati odnose sa srbijom.
    neka nas. ovako se vise volimo.

    a i bice vam bolje bez srbije /kao svima/
  • Mile

    04.04.2023 22:00
    Mile
    Eto,Veliko Srbima i Rusofilima je sve ukratko i jasno,objasnio:Nema spajanja i bratstva sa Srbijom,isto kao sa Rusijom jer u obe drzave,vladaju Diktatori protiv kojih se borio u CG! PS: I da pokusa,nesto blize NATO mu nebi,dozvolio i smenio bi ga za 24h!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.