Uhapšen muž bivše škotske premijerke, 600.000 funti "nestalo" s računa stranke

Škotska policija saopštila je u sklopu istrage o finansiranju Škotske nacionalne stranke (SNP) uhapšen 58-godišnji muškarac, a BBC je objavio da se radi o suprugu bivše premijerke Nikol Stardžen.
Uhapšen muž bivše škotske premijerke, 600.000 funti "nestalo" s računa stranke
Foto: Pixabay
Pedesetosmogodišnji Peter Marel, koji je prošlog meseca podneo ostavku na mesto izvršnog direktora SNP-a, stranke koja se zauzima za nezavisnost, odveden je u policijski pritvor u sredu, prenosi BBC.
U policijskoj istrazi nastoji da se otkrije šta se dogodilo s više od 600.000 funti prikupljenih u kampanji za nezavisnost Škotske 2017, koji su trebali da budu namenjeni potrošnji za to, ali su nestali su s računa stranke.
SNP nije odmah odgovorio na zahtev za komentar, a škotska vlada kaže da je to stvar stranke.
 
Stardžen je prošlog meseca podnela ostavku kao predsednica škotske poluautonomne vlade nakon osam godina na vlasti. Škotska je 2014. glasala protiv nezavisnost s 55 posto glasova, prema 45 posto.
 
Britansko glasanje za izlazak iz Evropske unije dve godine kasnije kada je većina Škota želela da ostane, te način na koji se Škotska nosila s pandemijom koronavirusa, doneli su novu podršku nezavisnosti.
 
Škotska policija rekla je da u sklopu istrage pretražuje brojne adrese.
  • Dejan

    06.04.2023 08:30
    Bojkot
    Posle kažu da nisu svi isti. Samo bojkot sistema koji štanca ovakve političare kriminalce.
  • Banderaš

    05.04.2023 19:58
    Izgleda da i Škoti imaju svog Voolina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.