Više od 150 sveštenika decenijama seksualno zlostavljalo najmanje 600 dece u Merilendu

Od četrdesetih godina prošlog veka do 2002. godine 156 pripadnika katoličkog sveštenstva zlostavljalo je najmanje 600 dece u toj nadbiskupiji.
Više od 150 sveštenika decenijama seksualno zlostavljalo najmanje 600 dece u Merilendu
Foto: Pixabay
To se navodi u izveštaju državnog tužioca Merilenda Entonija Brauna. Više od 100 sveštenika i drugog osoblja nadbiskupije Merilenda učestvovalo je u zlostavljanju najugroženije dece u svojim zajednicama, dok je rukovodstvo nadbiskupije gledalo na drugu stranu.
Na spisku nasilnika u izveštaju nalaze se sveštenici, bogoslovi, đakoni, nastavnici i drugi zaposleni u Arhijerejskoj eparhiji.
Istraga je počela 2018. godine i od tada je tužilaštvo primilo stotine hiljada dokumenata, uključujući izveštaje o lečenju, kadrovsku evidenciju, izveštaje o premeštajima i procedurama.
 
Kancelarija državnog tužioca saopštila je da ih je kontaktiralo više od 300 ljudi nakon što je otvorena mejl adresa i telefonska linija za informacije o zlostavljanju dece, a istražitelji su intervjuisali stotine žrtava i svedoka.
 
Iako je svaka od tih priča jedinstvena, zajedno otkrivaju teme i ponašanja tipična za odrasle koji zlostavljaju decu, kao i za one koji to zlostavljanje omogućavaju tako što ga prikrivaju, rekao je tužilac.
 
Ono što je bilo dosledno u svim pričama je apsolutni autoritet i moć koju su sveštenici zlostavljači i crkveno rukovodstvo imali nad žrtvama, njihovim porodicama i njihovim zajednicama, naveo je tužilac.
 
Prema njegovim rečima, većina nasilnika navedenih u izveštaju nije među živima i više ne podležu krivičnom gonjenju.
"Iako je prekasno da preživeli vide da će pravda biti zadovoljena, nadamo se da će razotkrivanje prestupa nadbiskupije u najvećoj mogućoj meri doneti određenu meru odgovornosti i možda podstaći druge da istupe", kazao je Braun.
 
On je istakao da je i broj zlostavljane dece i broj zlostavljača "verovatno daleko veći" i dodao da objavljeni izveštaj nije optužnica za krivična dela.
  • zabraniti

    06.04.2023 13:50
    Koji je ovo već slučaj po redu?
    Koliko desetina hiljada dece je katolička crkva zlostavljala, nije li vreme da joj bude zabranjen rad a imovina oduzeta?
  • Auuuuuuuu

    06.04.2023 11:30
    Au
    Da li je to moguće? U tako demokratskoj zemlji.Tužno i ružno!
  • Dawkins

    06.04.2023 07:59
    religija = zlo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.