U 104. godini: Preminuo Ben Ferenc, poslednji tužilac koji je osuđivao naciste za zločine

Američki advokat Ben Ferenc, poslednji tužilac iz Nirnberškog procesa tokom kojeg se sudilo nacistima za zločine iz Drugog svetskog rata, preminuo je u petak u 104. godini.

Ferenc je osigurao presude protiv 22 nacistička komandanta smrti, a vest o njegovoj smrti potvrdio je "NBC njuzu" njegov sin.

Ferenc je imao 27 godina kada je postao deo tužilaštva u kojem su se procesuirali zločinci iz Drugog svetskog rata, a kasnije je igrao ključnu ulogu u kompenzaciji za žrtve Holokausta i stvaranju Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Neumorni zastupnik ljudskih prava, kako ga opisuje američka medijska kuća, napisao je devet knjiga i desetine članaka, održao mnogo govora i putovao po svetu promovišući moto "zakon, a ne rat".
 
"Imao sam prokletu sreću da živim ovoliko dugo. Nadam se da sam učinio nešto dobro za života", rekao je Ferenc za "NBC njuz" u novembru, što je bio njegov poslednji intervju za medije.
 
Napunio je 103 godine 11. marta.
 
Nakon što je postignut sporazum o kompenzaciji, okruglo 90 milijardi dolara je plaćeno preživelima iz Holokausta.
 
Ferenc je takođe učestvovao u pritisku na Nemce da se slože da održavaju groblja gde su sahranjene žrtve Holokausta.
 
Odrastao je u Njujorku, završio Harvard, a nakon što je proveo 10 godina u Nemačkoj, vratio se u SAD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.