Njujork tajms: Curenje informacija iz Pentagona otkrilo da Vašington špijunira saveznike

Curenje tajnih dokumenata Pentagona, koji su postavljeni na društvene mreže ove nedelje, bacilo je novo svetlo na rat u Ukrajini.
Njujork tajms: Curenje informacija iz Pentagona otkrilo da Vašington špijunira saveznike
Foto: Pixabay
Pokazalo se koliko duboko su SAD probile u ruske vojne i obaveštajne službe, ali se otkrilo i da je Vašington špijunirao neke od svojih najbližih saveznika, kao i neprijatelje, piše "Njujork tajms".
Dokumenti koji su procureli daju sumornu procenu snage moskovske ratne mašinerije, ali sugerišu i da je ukrajinska vojska u teškom stanju.
Obaveštajni podaci pokazuju da su SAD, po svoj prilici, špijunirale ukrajinske vojne i političke lidere, kao i još neke važne američke saveznike, uključujući Izrael i Južnu Koreju.
 
Otkrivanje tajni je već zakomplikovalo odnose sa nekim zemljama saveznicama, otvarajući pitanja o tome da li SAD mogu da čuvaju svoje tajne.
 
Jedan visoki zvaničnik SAD nazvao je curenje "velikim obaveštajnim probojem". FBI je počeo istragu u petak i pokušaće da dođe do izvora curenja, rekli su zvaničnici.
 
U podacima se otkriva, između ostalog, da je Ukrajina blizu da izgubi ključnu bitku u ratu, da ruska vojska "ostaje bez pogona", da nema dovoljno opreme, da vojna kompanija Vagner ima uticaj u celom svetu, ne samo u Ukrajini, da je liderstvo Mosada uz građane tokom protesta koji traju više od dva meseca u Izraelu, što Izrael danas negirao.
  • S56

    09.04.2023 21:57
    Nije baš jasno
    Pitanje je da li je to curenje stvarno, ili po holivudskom scenariju?
  • SRB IN

    09.04.2023 20:43
    Ratne igrarije
    Igraju se s nama. Crveni i plavi. Amerika za sada vodi. Dugoročno svi gubimo...
  • Радован Трећи

    09.04.2023 20:23
    Ајдеее!
    Ко би помислио да је тако нешто могуће??? Американци да прислушкују "савезнике" (тако се не пише реч "вазале").
    Телефон Ангеле Меркел су прислушкивали ванземаљци, зар не? Она је била последња вредна прислушкивања, остали (сем Орбана) су сви амерички папагаји

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet