U Vatikanskoj biblioteci otkriven fragment Jevanđelja star 1.750 godina

Istoričar i član Austrijske akademije nauka (ÖAW) i stručnjak za srednji vek Grigori Kesel otkrio je jedinstven fragment 1.750 godina starog prevoda Novog zaveta u Vatikanskoj biblioteci.
U Vatikanskoj biblioteci otkriven fragment Jevanđelja star 1.750 godina
Foto: 021.rs
Kesel je na rukopisu prekrivenom drugim tekstom pronašao fragment rukopisa sirijskog prevoda s grčkog, nastalog u trećem veku, a prepisanog u šestom. Reč je o dvema stranicama na kojima je gotovo kompletno 12. poglavlje iz Jevanđelja po Mateju. 
Ovo je jedini poznati ostatak rukopisa koji svedoči o verziji sirijskog prevoda s grčkog i nudi jedinstven pristup vrlo ranom razdoblju istorije pisanog Jevanđelja, objavio je ÖAW.
Pre otprilike 1.300 godina, pisar u Palestini izbrisao je izvorno Jevanđelje ispisano na sirijskom, objavila je Akademija. S obzirom na to da je u srednjem veku pergament u pustinji bio vrlo redak, rukopisi su se često ponovo koristili. Donedavno su bila poznata samo tri rukopisa na starosirijskom prevodu Jevanđelja.
 
Upravo pronađeni fragment rukopisa može se smatrati četvrtim tekstualnim dokazom, objavio je ÖAW.
  • Realista

    10.04.2023 15:39
    E, to je to!
    Ako to nije dokaz da bog postoji, ja ne znam šta bi moglo biti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet