VIDEO: Eruptirao vulkan u Rusiji, oblak pepela se proširio 70 kilometara

Vulkan Šiveluč na poluostrvu Kamčatki na ruskom dalekom istoku eruptirao je rano jutros i izbacio oblak pepela visok 10 kilometara, što predstavlja povećanu pretnju avio-saobraćaju.
VIDEO: Eruptirao vulkan u Rusiji, oblak pepela se proširio 70 kilometara
Foto: Beta/AP
To je saopštio tim za odgovor na vulkansku erupciju Kamčatke (KVERT).
Tim je izdao crveno upozorenje napominjući da "veliki oblak pepela" putuje zapadno od vulkana i da bi do eksplozije uz izbacivanje pepela do 15 kilometara visine moglo doći bilo kada.
 
"Ovo bi moglo uticati na međunarodne letove i avione koji lete na nižim visinama", rečeno je.
 
Lokalne vlasti zatvorile su škole i naredile stanovnicima obližnjih sela da ostanu u kućama jer se oblak pepela može raširiti desetinama kilometara oko vulkana, rekao je čelnik Ust-Kamčatskog Oleg Bondarenko u objavi na Telegramu. 
 
 
Jedan od najvećih i najaktivnijih vulkana na Kamčatki Šiveluč ima procenjenih 60 značajnih erupcija u poslednjih 10.000 godina, a poslednja veća bila je 2007.
 
Bondarenko je rekao da je vulkan eruptirao u 6:31 ujutro po lokalnom vremenu i da se oblak proširio na sela udaljena više od 70 kilometara. 
 
"Stanovnicima se savetuje da ostanu u kućama i izbegavaju nepotrebna putovanja", naglasio je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.