Guverner Narodne banke Slovačke kažnjen zbog primanja mita

Guverner Narodne banke Slovačke i član komiteta Evropske centralne banke (ECB) Peter Kazimir osuđen je danas zbog primanja mita kaznom od 100.000 evra.
Guverner Narodne banke Slovačke kažnjen zbog primanja mita
Foto: Beta/AP
Specijalni sud u Slovačkoj saopštio je da je Kazimiru izrekao uslovnu kaznu na dve godine.
Presuda je, međutim, doneta bez suđenja a državno tužilaštvo je ubrzo posle toga uložilo žalbu i predmet vratilo sudu. Kazimir takođe može da uloži žalbu.
Kazimir je optužen da je dao mito od 48.000 evra šefu poreske službe u Slovačku zarad usluge u vezi sa poreskom istragom privatnih kompanija.
 
Detalji o slučaju nisu poznati javnosti jer nije bilo suđenja. Kazimir još uvek nije dao komentar na presudu, ali je prethodno negirao da je počinio bilo kakvo krivično delo.
 
Slovački premijer Eduard Heger nazvao je "neprihvatljivim" da Kazimir ostane guverner Narodne banke. Slovačka je jedna od 20 zemalja koje koriste evro, a Kazimir je član upravnog saveta Evropske centralne banke koja uređuje monetarnu politiku 20 država članica monetarne unije. ECB je saopštila da se neće izjašnjavati o slučaju.
 
Kazimir je optužen da je zakon prekršio dok je bio ministar finansija od 2012. do 2019. u levičarskoj vladi populističkog premijera Roberta Fica.
 
Nova vlada je borbu protiv korupcije učinila ključnim političkim pitanjem.
 
Od kada je preuzela vlast, određeni broj visokih zvaničnika, policajaca, sudija, tužilaca, političara i poslovnih ljudi optužen je za korupciju i druga krivična dela.
Foto
  • Srbija sigurna kuća

    14.04.2023 11:26
    Sada kada su nam uhapsili onog bitkoin Koreanca može Kazimir da dođe ovamo!
  • Ostrašćeni SNS-ovac

    14.04.2023 11:25
    Eto, vidite kakva je korupcija u toj EU!?!
    Kod nas nema toga bato, nema....!!
  • Pera

    14.04.2023 10:59
    Kod nas bi postao ubrzo premijer da ga uhvate za mito.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.