Japan dobija svoju prvu kockarnicu

Japanske vlasti odobrile su plan za izgradnju prve kockarnice u toj zemlji s ciljem privlačenja turista i povećanja prihoda.
Japan dobija svoju prvu kockarnicu
Foto: Pixabay
Dok bi otvaranjem kazina Japan mogao da postane jedno od najvećih azijskih tržišta za kockarnice, javno mnjenje u zemlji je podeljeno usled zabrinutosti zbog zavisnosti od kockanja i kriminala, pišu svetski mediji.
Odlukom japanskih vlasti da odobre prvu kockarnicu u zemlji u gradu Osaki, otvoren je put i za izgradnju rizorta vrednog 8,1 milijardu dolara koji bi trebalo da počne da radi 2029. godine, ističe Rojters.
Ogromni kompleks rizorta na ostrvu Jumešimi u zalivu Osaka na zapadu Japana, gde će biti održana Svetska izložba 2025, takođe će imati hotele, konferencijski centar, tržni centar, muzej i trajektni terminal, kao i platformu za sletanje helikoptera.
 
Kockarnice su ranije bile ilegalne u Japanu, ali je zakon o integrisanom rizortu (IR) iz 2018. omogućio izuzetak za igre kao što su poker ili bakara na zvanično odobrenim lokacijama u okviru napora da se privuku turisti.
 
Premijer Fumio Kišida rekao je u petak, 14. aprila, da će projekat doprineti ekonomskom rastu oblasti Kansai oko Osake i šire u Japanu posle Svetske izložbe 2025.
 
Odluka japanske vlade usledila je pošto je Japanska partija za inovacije koja se zalaže za legalizaciju kazina na lokalnim izborima ranije ovog meseca zadržala guvernera prefekture i gradonačelnika u Osaki.
 
Japanske planove za otvaranje kockarnica prethodno su omeli pandemija izazvana korona virusom i skandal s podmićivanjem koji je doveo do hapšenja istaknutog poslanika, posle čega su se iz planiranih projekata povukli veliki operateri kazina iz SAD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet