Ko je žena iza naloga koji širi rusku propagandu: Na mrežama "Donbas devuška", a sedi u Nju Džersiju

Za svoje pratioce "Donbas devuška" je Ruskinja iz okupiranog ukrajinskog grada Luganska, koja već mesecima širi rusku propagandu o ratu u Ukrajini putem društvenih mreža.
Ko je žena iza naloga koji širi rusku propagandu: Na mrežama "Donbas devuška", a sedi u Nju Džersiju
Foto: Pixabay
U stvarnosti, iza ovog naloga je Sara Bils, koja živi u Nju Džerziju, ima 37 godina i bivša je pripadnica američke vojske, gde je bila električar odseka avijacije u Vašingtonu, prenosi Euronews Srbija.
"Donbas devuška" se pojavila nakon pokretanja ruske invazije na Ukrajinu, i do sada je prikupila značajan broj pratilaca na društvenim mrežama kao što su Telegram, Tviter i Jutjub, gde je objavljivala propagandu koja ide u korist Kremlju.
Kako piše britanski list "Telegraf", njen Telegram kanal sadrži dosta zabranjenog sadržaja, ukljčujući mimove, lažne slike, ali i podržavanje nasilja, od ubistva američkog dobrovoljca u Ukrajini, preko snimaka mrtvih Ukrajinaca, pa do snimaka koji podržavaju odsecanje glave ukrajinskom vojniku od strane pripadnika Vagner grupe.
 
Imala je različite pseudonime, odnosno "internet imena", a na njen podkast koji vodi imitirajući ruski akcenat, pretplaćeno je 135.000 ljudi.
 
Da je "Donbas devuška" (koja se na Tviteru predstavljala pod imenom Mila) zapravo Sara Bils, otkrila je organizacija NAFO, u saradnji sa portalom "Malkontent njuz".
 
Sara Bils je u intervjuu za WSJ priznala da je jedan od administratora Telegram kanala "Donbas devuška", ali i je rekla i da je ukupno 15 ljudi uključeno u vođenje mreže, odbijajući da otkrije njihova imena.
 
List WSJ navodi da je Telegram kanal "Donbas devuška" imao ključnu ulogu u širenju poverljivih dokumenata koji su procureli iz Pentagona, zbog čega je u Masačusetsu uhapšen i osumnjičen mladić po imenu Džek Tešeira.
"Neke informacije koje su potencijalno veoma zanimljive. Autentičnost ne može da se potvrdi, ali izgledaju kao veoma loše informacije po NATO", objavljeno je na tom Telegram kanalu 5. aprila, uz četiri prikačene fotografije na kojima su se navodno nalazili dokumenti procureli iz Pentagona.
 
Bils je, u intervjuu za WSJ, rekla da je drugi administrator objavio te fotografije, i da je ona bila ta koja ih je obrisala nekoliko dana kasnije.
 
"Ne znam čak ni da li su ti dokumenti bili autentični, ili šta u njima piše. Nisam baš tako dobro obučena da čitam te dokumente", navela je ona. 
 
Neki od ovih dokumenata su bili izmenjeni u odnosu na original, uglavnom u smeru preuveličavanja broja ukrajinskih gubitaka u ratu i smanjivanja ruskih. Nedelju dana kasnije, 12. aprila, u objavi na Telegramu je napisano da administratori nisu menjali fotografije.
 
Rejčel Stivens, koja je radila zajedno sa Bils na ostrvu Vidbi u Vašingtonu, rekla je da bi osoba ranga koji je Bils imala, mogla da ima pristup takvim dokumentima. Međutim, na videlo nisu izašli nikakvi dokazi da je bilo ko povezao Bils sa Aleksom Tešeirom i njegovom krađom poverljivih informacija.
 
Zvaničnici iz FBI i američke mornarice pokrenuli su istragu kako bi utvrdili tačnu ulogu ovog Telegram kanala u širenju fotografija dokumenata iz Pentagona, i u sklopu toga stupili su u kontakt sa Sarom Bils, preneo je CNN pozivajući se na izvore upoznate sa temom.
  • Eon

    19.04.2023 07:50
    Lokacija nije bitna
    I kod nas se laže na kilometre, a botovi ne žive u Nju Džersiju.
  • Av

    19.04.2023 06:59
    A dobro, ne razlikuje se mnogo od mejnstrim medija koji nam ko zna sta podvaljuju za informacije
  • Nenad

    19.04.2023 06:58
    U čemu je razlika?
    Što bi rekli, širenje laži. Obostrano ili višestrano?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet