Nastavljene demonstracije protiv sporne reforme pravosuđa pred 75. rođendan Izraela

Desetine hiljada demonstranata okupilo se u Tel Avivu i drugim gradovima širom Izraela da izrazi protivljenje kontroverznom planu ultradesne vlade premijera Benjamina Netanjahua o reformi pravosuđa.

Masovni protesti su održani već 16. subotu zaredom i to pred 75. godišnjicu osnivanja jevrejske države.

Ove godine se nad praznik nadvila senka jedne od najvećih kriza u istoriji Izraela.
Plan Netanjahuove vlade da oslabi Vrhovni sud je izazvao gnev Izraelaca koji to vide kao napad na sistem kontrole i ravnoteže vlasti i pretnju po demokratiju.
 
Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo na engleskom jeziku "crime minister" (ministar zločina) umesto "prime minister" (premijer) preko fotografije Netanjahua.
 
Protesti su u martu paralisali izraelske gradove pa je Netanjahu bio primoran da odloži sprovođenje plana reforme u nadi da će se pronaći kompromis.
 
Protivnici međutim nisu odustali od protesta i zahtevaju da se plan uopšte ne sprovede.
 
U slučaju da bude usvojena reforma pravosuđa će omogućiti Netanjahuu kome se sudi za korupciju i njegovim partnerima u koaliciji da imaju poslednju reč u postavljenju sudija.
 
Parlament (Kneset) koji kontrolišu njegovi saveznici imaće ovlašćenje da obara odluke Vrhovnog suda i ograniči mogućnost da razmatra zakone.
 
Predsednik SAD Džozef Bajden, lider ključnog saveznika Izraela, javno je kritikovao Netanjahua zbog plana reformi ocenivši da "ne može nastaviti tim putem".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.