Predsednica Mađarske se usprotivila Orbanu zbog zakona o cinkarenju gej parova

Predsednica Mađarske Katlin Novak stavila je veto na zakon koji se smatra diskriminatornim prema LGBT osobama.
Predsednica Mađarske se usprotivila Orbanu zbog zakona o cinkarenju gej parova
Foto: Pixabay
Novak je pozvala je parlamentarce da iz zakona izbace kontroverzni paragraf koji legalizuje anonimno prijavljivanje istopolnih parova vlastima.
Mađarski parlament usvojio je ranije ovog meseca zakon koji, u teoriji, prihvata direktivu EU koja štiti uzbunjivače, ali bi takođe omogućio ljudima da prijavljuju one koji osporavaju "ustavno priznatu ulogu braka i porodice" i prava dece "na identitet koji odgovara njihovom polu pri rođenju", prenosi Politiko.
Novak je u pismu Narodnoj skupštini navela da takve odredbe prevazilaze prihvatanje zakona EU, jer kontroverzne odredbe "ne jačaju, već slabe zaštitu osnovnih vrednosti".
 
Poslanici ne moraju da prihvate sugestije predsednice države i mogu ponovo da usvoje isti tekst zakona, ali je to u svakom slučaju redak slučaj suprotstavljanja mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.
 
Orban već više od jedne decenije ograničava prava LGBT osoba. Godinu dana nakon njegovog dolaska na vlast 2010. godine njegova stranka je donela novi Ustav koji zabranjuje istopolne brakove, a kasnije je to izmenjeno, pa je istopolnim parovima zabranjeno da usvajaju decu.
 
Sporni zakon doveo je do sukoba Budimpešte i Brisela i Evropska komisija izvela je Mađarsku pred najviše sudove zbog akta za koji izvršna vlast Evropske unije veruje da diskriminiše ljude na osnovu njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta.
 
Tužbi Evropske komisije pridružili su se Evropski parlament i petnaestak evropskih zemalja. 
  • Rasa sa salasa

    23.04.2023 10:10
    Možemo reći da su Orban, i aktuelna vlast u Mađarskoj, vaki i naki. I jesu, po nekim EU standardima pogotovo.
    E sad, jel može neko da zamisli da naša (uzgred-gej premijerka) uradi nešto ovako svom Šefu.
    Upravo to je razlika između jedne ozbiljne države, i povremenog koketiranja sa nekim retrogradnim idejama, i naše kvazidržave, u kojoj je ludilo i kleptokratija osnova vladanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet