SAD obustavile rad ambasade u Sudanu, Francuska evakuiše svoje državljane

Američki državni sekretar Antoni Blinken potvrdio je da je ambasada SAD u glavnom gradu Sudana, Kartumu, privremeno obustavila rad zbog oružanih sukoba u toj zemlji.
SAD obustavile rad ambasade u Sudanu, Francuska evakuiše svoje državljane
Foto: Beta/AP
Blinken je rekao da su kompletno osoblje ambasade SAD i članovi njihovih porodica bezbedno evakuisani iz Kartuma i najavio da će zvanični Vašington nastaviti da pomaže Amerikancima koji su ostali u Sudanu.
U operaciji evakuacije koja je izvedena u koordinaciji sa paravojnim Sudanskim snagama za brzu podršku (RSF), učestvovalo je šest aviona, navodi Rojters.
Ukupno je oko 100 službenika američke ambasade u Kartumu, uključujući mali broj diplomata iz drugih zemalja, evakuisano.
 
Američki avioni su bez problema sletali i poletali iz Sudana, rekao je američki vojni zvaničnik i potvrdio da je značajan broj lokalnog osoblja ostao da čuva zgradu ambasade, prenosi Rojters.
 
Francuska evakuiše svoje državljane 
 
Francusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da sprovodi hitnu evakuaciju svog diplomatskog osoblja i svojih državljana iz Sudana.
 
U saopštenju se navodi da su zbrinuti i drugi evropski državljani i oni koji dolaze iz "savezničkih partnerskih zemalja", prenosi portal BFM TV.
Prema tvrdnjama diplomatskih izvora, sudanske paravojne Snage za brzu podršku (RSF), protiv kojih se bori regularna vojska Sudana, "pružile su bezbednosne garancije" koje su omogućile operaciju evakuacije oko 250 francuskih državljana koji su boravili i živeli u Sudanu.
 
Sporadična pucnjava odjekuje glavnim gradom Sudana, iako su sukobljene strane pristale na prekid vatre, preneo je ranije Rojters.

Teme

Sudan

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.