VIDEO: U Donjoj Gradini komemoracija povodom Dana sećanja na žrtve Jasenovca

Centralna komemoracija povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u Јasenovcu i najvećem stratištu Donjoj Gradini počela je liturgijom u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.
Najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije položili su vence i cveće u Spomen-području Donja Gradina, a potom će biti služen pomen jasenovačkim žrtvama.
Komemoraciji prisustvuju predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ostali zvaničnici iz RS i Srbije, kao i brojni građani.
Komemoracije žrtvama posvećene su proboju koncentracionog logora Jasenovac 22. aprila 1945, u kojem je učestvovalo poslednjih 600 logoraša, od kojih je preživelo njih oko 100.
 
 
Logor Jasenovac formiran je tokom Drugog svetskog rata kao mesto zatvaranja, prisilnog rada i likvidacija prvenstveno Srba, Roma, Jevreja, ali i Hrvata i drugih u cilju stvaranja etnički čiste teritorije kvislinške NDH.
 
U tom logoru prema podacima Javne ustanove spomen područje Jasenovac na osnovu prikupljenih imena, od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. godine, ubijeno je 83.145 žrtava, a među stradalima bilo je više od 20.000 dece.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet