Papa Franja dozvolio ženama da glasaju na sledećem sastanku biskupa

U nastojanju da žene dobiju više odgovornosti u donošenju odluka i više glasa u životu Katoličke crkve, njen poglavar, papa Franja, dozvolio je ženama da glasaju na predstojećem sastanku biskupa.
Papa Franja dozvolio ženama da glasaju na sledećem sastanku biskupa
Foto: Beta/AP
Do sada su jedino muškarci mogli da glasaju na Biskupskom sinodu, vatikanskom telu koje povremeno okuplja biskupe iz celog sveta.
Katoličke ženske grupe koje su dugo kritikovale Vatikan da žene tretira kao "građane drugog reda", pozdravile su odluku Franje kao "istorijsku reformu".
Od Drugog vatikanskog sabora i sastanaka 1960-ih na kojima je modernizovana Katolička crkva, pape su sazivale biskupe u Rim da bi raspravljali i glasali o konkretnim predlozima i izlagali ih papi.
 
Po novim izmenama, pet redovničkih sestara pridružiće se petorici sveštenika kao predstavnice verskih redova s pravom glasa.
 
Pored toga, papa Franja je odlučio da imenuje 70 nebiskupskih članova sinoda koji će takođe imati pravo glasa, i zatražio je da polovina budu žene.
 
Cilj je da se među tih 70 nebiskupskih članova uključe i mladi, koje će papi predložiti regionalni blokovi.
 
Papa Franja je podržao zabranu Katoličke crkve da žene budu sveštenice, ali je, kako Asošiejted pres navodi, učinio više od bilo kojeg pape da bi ženama dao veće učešće u donošenju odluka u Crkvi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet