Vlasi: Dačić je polupao lončiće, Republika Srpska nikada ne bi mogla biti država

Nekadašnji funkcioner u bivšoj Jugoslaviji, danas advokat i prištinski politički analitičar Azem Vlasi, ocenio je da je "ministar spoljnih poslova Ivica Dačić namerno polupao lončiće".
Vlasi: Dačić je polupao lončiće, Republika Srpska nikada ne bi mogla biti država
Foto: 021.rs
On je odgovorio na Dačićevu izjavu da "ako Kosovo može biti nezavisno, zašto ne može to biti i Republika Srpska"", javlja danas portal Radiosarajevo.ba.
Vlasi je rekao kako Dačić "odlično zna da su takva poređenja apsolutno neumesna, neutemeljena i cinična, ali namerno želi da stvori utisak kod neinformisanih da tu ima neke sličnosti".
On je za Radiosarajevo.ba podsetio da je Kosovo, prema Ustavu Jugoslavije od 1974. godine, imalo svoj politički i ustavni identitet sa svim ovlašćenjima da upravlja svojim poslovima kao i republike.
 
"Kosovo je bilo konstitutivni element Federacije, Vojvodina isto tako, a sa Srbijom je imalo tek neke dogovorne, međusobno usuglašene veze, bez subordinacije. Tada je BiH bila jedna od šest republika - plus dve pokrajine, odnosno jedna od osam federalnih jedinica. Ni prikrivenim četnicima nije tada ni na um padala nekakva RS", rekao je Vlasi.
 
On je naveo da je Republika Srpska kao entitet u sastavu Bosne i Hercegovine nastala u Dejtonu.
 
"Dejtonski sporazum je bio kompromis da bi se zaustavila ratna stradanja i zločini. Arhitekta Dejtona Ričard Holbruke je pred smrt javno izjavio i napisao da je u Dejtonu bila greška što su RS data takva ovlašćenja", naglasio je Vlasi.
 
Dačić, a i drugi u Srbiji, smatra Vlasi, namerno ignorišu stav i ocenu Međunarodnog suda pravde, koji je upravo postupajući po zahtevu Srbije, utvrdio da "Proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa Međunarodnim pravom niti sa Rezolucijom 1244 VS UN".
 
"Taj Sud sigurno ne bi tako nešto utvrdio za RS! Dačić ili Dodik znaju da bi bila prevelika blamaža da od toga Suda zatraže mišljenje za  bosanskohercegovački entitet RS. Čak i za njih, bilo bi premnogo", naglasio je Vlasi za portal Radiosarajevo.ba. 
  • Milutin

    03.05.2023 09:28
    Komentar
    Nije svestan Vlasi da je na redu crtanje novih geografskih karata, što je u najavi sa mnogih političkih adresa.
  • 1

    02.05.2023 22:20
    Iako mi se ne svidja ovo podkusirivanje i zloupotrbljavanje srpskog naroda u BIH, Vlasi nije u pravu.
    Kosovo je autonomiju dobilo 1974 a nezavisnost je proglasena 2008, RSrpska je autonomiju dobila 1995 i za koju godinu bi po ugledu na Kosovo mogla da zatrazi otcepljenje.
    Mada to neki u RS i ne zele pre svega zbog ekonomske stabilnosti.
    Vidimo na sta Kosovo lici, oslanja se na dijasporu i ekonomski nije nikako nezavisno od Srbije,pocev od toga da Albanci pored EU dolaze i severnije delove Srbije da rade, Srbija struju dobija od R.Srpske a Kosovo od Srbije.
    Pa ako uzmemo ovaj Otvoreni Balkan za primer,to nije nista drugo nego pomaganje Kosovu preko ledja okolnih drzava,kao sto je bilo i u Jugoslaviji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.