AP i "Njujork tajms" dobili Pulicera za izveštavanje o ratu u Ukrajini

Američka novinska agencija Asošiejted pres osvojila je Pulicerovu nagradu za izveštavanje u javnom interesu, dok je dnevnik "Njujork tajms" dobitnik Pulicerove nagrade za međunarodno izveštavanje.
AP je Pulicera dobio za reportaže o ratu u opkoljenenom ukrajinskom gradu Mariupolju, a "Njujork tajms" za tekstove o invaziji Rusije na Ukrajinu.
Reporterka Vašington posta Kerolajn Kičener osvojila je Pulicera za nacionalno izveštavanje o abortusu u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon prošlogodišnje odluke Vrhovnog suda SAD da se ukine zagarantovano pravo na abortus, preneo je Rojters.
Britanska agencija navodi da je bila finalistkinja u nacionalnom izveštavanju za priče koje razotkrivaju široku rasprostranjenost dečijeg rada u kompanijama kao što je "Hjundai", kao i za međunarodno izveštavanje o kršenju ljudskih prava žena i dece od strane nigerijske vojske tokom rata sa islamističkim militantima.
 
"Vol strit džurnal" je dobio Pulicerovu nagradu za istraživačko novinarstvo za otkrivanje sukoba interesa zvaničnika u desetinama saveznih agencija.
 
"Los Anđeles tajms" je nagrađen u kategoriji najnovija vest, zbog objavljivanja snimka razgovora gradskih zvaničnika, na kojem su se čuli rasistički komentari.
 
Godišnja Pulicerova nagrada prvi put je dodeljena 1917. i predstavlja najprestižnije priznanje u američkom novinarstvu. Nazvana je po mađarsko-američkom novinaru i izdavaču Džozefu Puliceru, koji je nakon smrti 1911. sav svoj imetak zaveštao Univerzitetu Kolumbija.
 
Nagrada se dodeljuje svake godine u 21 kategoriji, a dobitnike bira nezavisna komisija sastavljena od predstavnika medija.
 
Pulicer se dodeljuje i u osam kategorija u oblasti književnosti, muzike i pozorišta.
  • neko iz susedstva

    10.05.2023 10:40
    samo se brukaju
    Prodali su se, ako su ikad i bili svoji.
    Taman da vidis ko je podlegao rezimskom novinarstvu, i ko vise nije objektivan, pa da ih ne citas vise....
    Nazalost, to uzima maha svuda po svetu, a to opet vodi u mracnu buducnost.
    Ispasce da su 60te, 70te i 80te bile najplodniji period civilizacije koju mi znamo
  • ma

    09.05.2023 08:29
    tamo bi
    i danas i nova dobili
  • Zemlja čudesa

    09.05.2023 08:26
    Baš neobično...
    Niko nije dobio Pulicera za izveštavanje o ubijanju civila u Iraku za vreme američkog osvajanja i okupacije? Nikakve nagrade za prezentovanje učinka američke spoljne politike i vojske na Nikaragvu, Libiju, Panamu i niz južnoameričkih diktatura koje je Stejt Department uveo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet