Pometnja u Berlinu zbog jugoslovenske zastave

Na obeležavanju Dana pobede u Berlinu u ponedeljak jedan stariji učesnik uzbunio je policiju jugoslovenskom zastavom koju je policija zamenila za rusku, čije je isticanje tokom proslave zabranjeno.
Pometnja u Berlinu zbog jugoslovenske zastave
Foto: Pixabay
Kako javlja dnevnik Berliner Zeitung, a prenosi N1, policija je pored spomenika palim sovjetskim vojnicima nedaleko od Brandenburške kapije zaustavila muškarca sa zastavom koju su smatrali ruskom.
Nakon kraćeg objašnjavanja, vlasnik zastave je objasnio da se radi o jugoslovenskoj zastavi i "uzbuđeno objasnio" da ima pravo da nosi ovu zastavu jer ona nije zabranjena.
"Izdaleka je zastava izgledala kao ruska i hteli smo da sprečimo da zbog nje dođe do sukoba s okupljenim Ukrajincima", objasnio je jedan policajac za dnevnik Berliner Zeitung.
 
Policija je navela da proverava radi li se o "svesnoj provokaciji".
 
Međutim, na fotografiji koju je objavio Berliner Zeitung se vidi da se radi o trobojnoj zastavi crveno-bela-plava na kojoj se vidi crvena zvezda u sredini, što znači da se radi o zastavi bivše jugoslovenske republike Hrvatske.
 
Policija je prošle i ove godine, u senci rata u Ukrajini, zabranila isticanje ruskih i ukrajinskih zastava prilikom okupljanja na Dan pobede u blizini tri velika spomenika palim sovjetskim vojnicima u Berlinu.
Upravni sud je u subotu ukinuo zabranu isticanja ukrajinske zastave. Isticanje ruske zastave je i dalje zabranjeno jer se tužba odnosila samo na ukrajinske zastave.
 
Statistike govore o oko 100.000 osoba u Berlinu koje pripadaju "ruskoj jezičnoj grupi". Pripadnici ove zajednice uglavnom se oko sovjetskih spomenika okupljaju 9. maja kada se u republikama bivšeg Sovjetskog Saveza obeležava Dan pobede.
  • Aleksej

    10.05.2023 07:03
    Xexe
    Usrali se svabovi kada su videli petokraku, geni pamte X)
  • milenko

    10.05.2023 05:06
    Istina !!!
    Kompletna monarhističko-jadna i poražena Evropa je pušila hitlerovu ''cigaru'' !. Da nije bilo Crvene Armije nebi bilo ni Evrope,jer nacisti bi izvršili i završilli svoj plan o čistoj arijevsko rasi-potamanili(pobili) bi ceo Balkan i više od pola Evrope !!!. Revizionsti(prepravljači)istorije pušite hitlerove cigare. ŽIVELA CRVENA ARMIJA I PARTIZANI JUGOSLAVIJE URA URA URA! ! ! ! !
  • Zaključak

    09.05.2023 20:44
    @Dva losa ubise
    Beograd je svet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.