FOTO, VIDEO UŽIVO: U Rusiji u toku vojna parada povodom Dana pobede

U Moskvi je danas počela vojna parada povodom Dana pobede, a predsednik Rusije Vladimir Putin održao je govor pre nego što su paradni odredi počeli da marširaju Crvenim trgom.
FOTO, VIDEO UŽIVO: U Rusiji u toku vojna parada povodom Dana pobede
Foto: Beta/AP
Ove godine, međutim, Rojters prenosi da je parada nešto skromnija nego što je to ranije bio slučaj, zbog gubitaka koje je Rusija pretrpela u ratu sa Ukrajinom koji i dalje traje, a koji je pokrenula izvršivši invaziju na tu zemlju.
Putin je u govoru na početku ceremonije čestitao građanima Rusije Dan pobede, ističući da se "civilizacija danas ponovo nalazi na prekretnici".
"Protiv Rusije je pokrenut rat, ali mi smo pobedili terorizam, pa ćemo se izboriti i sa ovim", rekao je Putin na Crvenom trgu, i dodao da "Rusija želi mirnu i stabilnu budućnost", kao i da je "svaka ideologija superiornosti neprihvatljiva".
 
 
"Bitke koje su odlučivale sudbinu našeg naroda uvek su bile svetinja, ponosimo se onima koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji", rekao je Putin.
 
"Specijalna vojna operacija" je termin koji Kremlj koristi da označi dešavanja u Ukrajini - ruski zvaničnici ne koriste reč "rat", i korišćenje tog termina čak može dovesti do sudskog procesuiranja, što se već i dešavalo.
 
 
Pored Putina, paradi prisustvuju i lideri Belorusije, Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Jermenije i Kazahstana. 
 
Paradom tradicionalno komanduje glavnokomandujući Kopnene vojske, a domaćin parade je ministar odbrane.
Trgom defiluju jedinice vrsta i rodova Oružanih snaga Ruske Federacije, univerziteti Ministarstva odbrane, jedinice Nacionalne garde, Federalne službe bezbednosti, Ministarstva za vanredne situacije i druge strukture. 
 
U koloni vojne tehnike, nakon pešačkog dela, defiluju oklopna vozila "Tigar" i "Tajfun-U", lanseri iz sistema PVO S-400, oklopni transporteri BTR-82A, lanseri operativno-taktičkog raketnog sistema "Iskander-M", mobilni kopneni raketni sistemi "Jars" na osmoosovinskim traktorima, kao i novim oklopnim transporterima "bumerang".
  • Lav

    09.05.2023 17:59
    Propala parada
    Vučić zna da Srbija bez Evropske pomoći (koji smo do sada dobili već preko 18 miljardi eura) nećemo imati ni za penzije više da otplatimo.
    Zato treba da stavi Hitno te proklete komplet svih 11 paketa sankcija zlu Rusiji koja zajedno sa Putinom nas slomila ovih 15 godina.
  • VojvodinA FOREVER

    09.05.2023 17:54
    Kakva crna moć Rusije? To je osramoćemo i tek će biti. Rusija je na kolenima, ali nije svesna ni Rusija koliko će postati jadna i siromašna. Živi bili pa svi videli.
  • @anamarija

    09.05.2023 17:15
    Ne bih rekao da si u pravu ! Ja koliko vidim Rusija je država koja je sama bez ičije pomoći sa sopstvenom proizvodnjom i sopstvenim ljudstvom porazila u ratu kompletan Nato pakt sa 40 država ! Mislim da je velika moć potrebna da bi se porazio Nato pakt, a oni Rusi su to uradili sami . I oni i dalje stoje na trgu, u svom glavnom gradu, održavaju paradu, viču Ura i pevaju himnu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.