EP pozvao Belorusiju da ne maltretira političke zatvorenike

Evropski parlament (EP) zatražio je danas od vlasti u Belorusiji da zaustave maltretiranje opozicionara zatvorenog zbog suprotstavljanja predsedniku Aleksandru Lukašenko.
EP pozvao Belorusiju da ne maltretira političke zatvorenike
Foto: Pixabay
Traže i da odmah oslobode njega i druge političke zatvorenike.
Viktor Babariko je 2021. osuđen na 14 godina zatvora zbog optužbi koje je odbacio kao političku kaznu, zbog pokušaja da ospori pobedu Lukašenka na predsedničkim izborima 2020. godine.
Babariko je bivši bankar i smatralo se da može da bude najozbiljniji kandidat protiv Lukašenka na predsedničkim izborima održanim 9. avgusta 2020. godine. Babariko je uhapšen pre izbora i nikada mu nije dozvoljeno da uđe u trku.
 
EP saopštio je da je Babariko hospitalizovan u aprilu sa tragovima povreda od maltretiranja što je zahtevalo hiruršku intervenciju.
 
Pristalice opozicionara su izjavile da beloruske vlasti nisu prenele nikakve informacije o njegovom stanju i zabranile njegovom advokatu da ga poseti.
 
EP je osudio "nehuman tretman prema političkim zatvorenicima i članovima njihovih porodica". Belorusiju su potresli veliki antivladini protesti predsedničkih izbora čije rezultate opozicija i Zapad smatraju nameštenim. Posle izbora su se desili protesti koje je su vlasti ugušile.
  • Zemlja čudesa

    11.05.2023 23:39
    Gospodo iz EU, vi ste svoje domete u demokratiji pokazali u poslednjih godinu dana tako da je mnogo bolje kada biste ćutali i nadali se da će sve to biti jednog dana zaboravljeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet