Zelenskom nije dozvoljeno da se obrati u finalu Evrovizije

Organizatori ovogodišnje Pesme Evrovizije odbili su molbu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se preko video veze obrati na finalu tog muzičkog takmičenja.
Zelenskom nije dozvoljeno da se obrati u finalu Evrovizije
Foto: FoNet
Trebalo je da pozove svet da nastavi sa podrškom Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.
Evropska radiodifuzna unija (EBU) koja vodi Pesmu Evrovizije saopštila je da bi dozvoljavanje Zelenskkom da se obrati prekršilo "nepolitičku prirodu tog događaja".
"Uprava Evropske radiodifuzne unije nažalost ne može da odobri" zahtev Zelenskog da se obrati "iako je upućen sa pohvalnim namerama, pošto bi to bilo protiv propisa događaja", saopštili su organizatori.
 
Evrovizija, osnovana 1956. da pomogne kontinentu razorenom ratom nastoji da odvoji muziku od politike. Otvoreno politički tekstovi, znaci i simboli su zabranjeni.
 
Kako navodi AP politika ne može potpuno da bude isključena. Rusija je isključena iz takmičenja posle početka njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Belorusija je izbačena prethodne godine zbog toga što njena vlada suzbija kritičke glasove.
Na prošlogodišnjoj Pesmi Evrovizije pobedila je Ukrajina i Velika Britanija je uskočila da bude domaćin takmičenja ove godine u njeno ime.
 
Nastupi iz 26 zemalja će se takmičiti na finalu Pesme Evrovizije u areni u Liverpulu u subotu a kovoditeljka će biti ukrajinska pevačica Julija Sanina. Nastupiće i prošlogodišnji pobednik Kaluš Orkestar i drugi ukrajinski izvođači i slike Ukrajine će biti prikazane pre svakog nastupa.
 
"Verujemo da je to najbolji način da se odrazi i proslavi pobeda Ukrajine na takmičenju za Pesmu Evrovizije i da pokaže da smo ujedinjeni muzikom tokom ovih teških vremena, saopštila je EBU.
  • Aleks

    13.05.2023 10:07
    Apsolutno romantićno
    A šta ako Ukrajina opet "pobedi" celu EU na EUroviziji ?
  • Moravac

    13.05.2023 07:43
    Samo bežanija je lek za vas Ruse. Naša braća Ukrajinci dosta su vas trpeli.Bežite odmah iz cele Ukrajine jer vaš Putin vas čeka. Na Evroviziji Ukrajina je pobednik nemojte zaboraviti!
  • pape

    12.05.2023 14:29
    @Sabahudin
    Opusti se, stari trolašu. Bolje se spremaj za miting podrške AV 26.05. u Bg.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet