Deset ulica u Zagrebu menja nazive zbog povezanošću sa NDH

U Zagrebu će biti promenjena imena 10 ulica koje su nazvane po osobama povezanim sa ustaškom NDH, odlučio je Odbor za imenovanja trgova i ulica zagrebačke Gradske skupštine.
Deset ulica u Zagrebu menja nazive zbog povezanošću sa NDH
Foto: Pixabay
Reč je o promeni imena ulica Vladimira Arka, Filipa Lukasa, Ivana Šarića, Antuna Bonifačića, Frane Nevistića, Ivana Oršanića, Srećka Karamana, Branka Klarića, ulice Vladimira Jurčića i Petra Grgeca. 
Zeleno svetlo preimenovanjima dao je u petak skupštinski odbor, čija je predsednica Rada Borić istakla da je sve pokrenuto na inicijativu Documente - Centra za suočavanje s prošlošću i Svetskog jevrejskog kongresa. 
Oni su se ranije obratili svim jedinicama lokalne samouprave, pa tako i Zagrebu, sa popisom ulica i trgova koji nose ime pojedinaca povezanih sa ustaškim režimom. 
 
U dokumentu su navedena imena 25 pojedinaca povezanih sa ustaškom NDH, čija imena nose ulice i trgovi u mestima i gradovima u Hrvatskoj, a neki imaju i spomenike. 
 
Odluka o preimenovanjima mora proći i javnu raspravu u trajanju od 30 dana, kao i Agenciju za geografska imena. Nakon toga, predlog sa novim imenima ulica biće upućen na glasanje u Gradsku skupštinu.
  • zztop

    14.05.2023 12:58
    Zato su u srbiji rehabilitovani gotovo svi saradnici sa nacistima da ne bi morali menjati nazive ulica ...
  • Sojer

    14.05.2023 08:53
    Bolje ikad
    Raduje me ovakvo postupanje u komšiluku.Imam težak osećaj da je sredstvo postiglo cilj, tj.da su nazivi ulica ( kao i izbacivanje celih naroda iz Ustava, njihoviih pisama, uvođenje crnih uniformi ...), postiglo efekat kroz strah od asocijacija a onda i reakciju ( naravno, podsticanu iz Srbije).
    Žao mi je što i sada to čine pod pritiskom Svetskog jevrejskog kongresa ne svojom spoznajom.
    PS Da ne bi izgledalo kao relativizacija osnovnog osećaja i racionalnog pristpa, još jednom bravo.
  • Strikan

    14.05.2023 07:23
    Bolje ikad
    Dobar pravac. Možda ćemo i mi kroz pedesetak godina prekrečiti grafite i murale osuđenih ratnih zločinaca...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet