Erdogan u maloj prednosti, ide se u drugi krug izbora

Turska ide ka drugom krugu predsedničkih izbora jer 98,55 odsto prebrojanih glasova u prvom izbornom krugu pokazuju da je aktuelni predsednik Redžep Taip Erdogan osvojio 49,39 odsto glasova.
Erdogan u maloj prednosti, ide se u drugi krug izbora
Foto: Beta/AP
Njegov glavni rival Kemal Kiličdaroglu ima 45 odsto, prenela je agencija Anadolija.
Ni Erdogan, kandidat Stranka pravde i razvoja (AKP), ni Kiličdaroglu, kandidat opozicione Republikanske narodne stranka (ĆP) nisu uspeli da u prvom krugu osvoje više od 50 odsto glasova koliko je potrebno za pobedu, pa će morati da odmere snage u drugom krugu koji će se održati 28. maja, prenosi Rojters.
Predsednički izbori će odlučiti ne samo o tome ko će u narednih pet godina predvoditi Tursku i da li se zemlja vraća na sekularniji, demokratskiji put, već i kako će se Turska nositi sa ozbiljnom ekonomskom krizom i povećanjem troškova života, kao i kako će zvanična Ankara nadalje graditi ključne političke odnose sa Rusijom, zemaljama Bliskog istoka i Zapadom.
 
Kiličdaroglu, koji je najavio da će pobediti u drugom krugu, pozvao je svoje pristalice na strpljenje i optužio Erdoganovu stranku da ometa brojanje glasova i izveštavanje o rezultatima.
 
Međutim, Erdogan je ostvario bolji rezultat nego što su najavljivale predizborne ankete i obratio se svojim pristalicama samouveren i u borbenom raspoloženju.
 
"Već smo ispred najbližeg rivala za 2,6 miliona glasova. Očekujemo da će se ova cifra povećati sa konačnim zvaničnim rezultatima", rekao je aktuelni turski predsednik.
Pobeda Erdogana verovatno će pogodovati zvaničnom Kremlju, ali će uznemiriti Bajdenovu administraciju, kao i mnoge lidere evropskih i bliskoistočnih zemalja koji su imali problematične odnose sa njim.
 
Treći nacionalistički predsednički kandidat iz stranke Saveza predaka, Sinan Ogan, osvojio je 5,3 odsto glasova i svojom podrškom jednom od dva glavna kandidata u drugom krugu mogao bi da utiče na konačni ishod predsedničkih izbora.
  • B

    15.05.2023 11:51
    V
    Nit mi mio Erdogan,,al ako neki pro Natovac anti Rus pobjedi i dozvoli Nato mornarici ulazak u Crno more Biti ce velikog belaja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.