Lideri G7 planiraju da Rusiji pooštre sankcije

Lideri zemalja Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) planiraju da pooštre sankcije Rusiji na samitu u Japanu ove nedelje, sa fokusom na energetiku i izvoz.
Lideri G7 planiraju da Rusiji pooštre sankcije
Foto: Pixabay

Nove mere koje će lideri najaviti tokom sastanaka od 19. do 21. maja imaće za cilj izbegavanje sankcija u šta su umešane treće zemlje i nastojaće da potkopaju buduću rusku proizvodnju energije i obuzdaju trgovinu koja podržava rusku vojsku, kažu izvori.

Američke vlasti odavno pritiskuju saveznike u G7 da promene pristup sankcijama, koji sada dozvoljava da se sva roba prodaje Rusiji osim ako nije eksplicitno na "crnoj listi".
Ta promena bi Moskvi mogla otežati nalaženje "rupa" u sankcijama.
 
Još se pregovara o konkretnim oblastima u kojima bi se primenjivala nova pravila.
  • Realista

    15.05.2023 21:44
    Aha...
    ... a dosadašnje sankcije su kao totalno imale efekta - impotentni mlatioci prazne slame G7 u akciji.
  • BRIKS bdp > G7 bdp

    15.05.2023 18:10
    Šta Rusiju briga ? Ove godine je objavljeno da je bdp BRIKS-a veći od bdp-a G7 . Ovi izgleda ne shvataju da se odnos snaga menja ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.