Milatović očekuje imenovanje ambasadora Crne Gore u Beogradu i Srbije u Podgorici

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da očekuje da se imenovanjem novih ambasadora u Podgorici i Beogradu stepen diplomatskog predstavljanja vrati na odgovarajući nivo.
"Očekujem da imenovanjem novih ambasadora u Podgorici i Beogradu stepen diplomatskog predstavljanja vratimo na odgovarajući nivo, kako bi u drugačijim političkim okolnostima diplomatski predstavnici mogli da budu neupitna tačka povezivanja, spajanja i saglasja, odnosno kvalitetna spona dve države, promovišući ono što su zajednički interesi za dobrobit građana i Crne Gore i Srbije", kazao je Milatović u intervjuu Vijestima.
On je naveo da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja, uz Evropsku uniju i NATO, jedan od tri ključna stuba spoljne politike Crne Gore, te da posebnu pažnju zvanična Podgorica poklanja saradnji sa svim susedima u regionu.
"Na toj liniji, dobri, kvalitetni i sadržajni odnosi sa Srbijom su dragoceni i očekujem da oni nakon različitih faza, koje su nadam se iza nas, novim projektima i sadržajem dobiju novi zamah", kazao je Milatović nakon što je u subotu zvanično stupio na dužnost predsednika Crne Gore.
 
Ambasada Crne Gore u Beogradu i Srbije u Podgorici funkcionišu na nivou otpravnika poslova.
 
U februaru prošle godine, tadašnji predsednik Milo Đukanović doneo je ukaz o opozivu više ambasadora na rezidentnoj i nerezidentnoj osnovi među kojima je bio i tadašnji ambasador u Beogradu Tarzan Milošević.
 
Ni Srbija nema ambasadora u Podgorici nakon što je Vladimir Božović krajem 2020. godine proglašen za nepoželjnu osobu u Crnoj Gori, uz obrazloženje da se "kontinuirano mešao u unutrašnje stvari Crne Gore".
 
Srbija je najpre uzvratila recipročnom merom i odlukom o proterivanju Miloševića, ali je povukla taj potez nakon konsultacija, što je zvanična Podgorica pozdravila uz ocenu da je ambasador Crne Gore "poštovao Republiku Srbiju".
 
Vlada je u februaru ove godine imenovala nekadašnjeg predsednika Unije poslodavaca Crne Gore i ambasadora u Severnoj Makedoniji Predraga Mitrovića za otpravnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Beogradu.
 
Pored Srbije, Crna Gora nema ambasadore u još 17 država, među kojima su SAD, Nemačka, Austrija i posao uspostavljanja diplomatskih odnosa u punom kapacitetu će sačekati buduću vladu formiranu nakon vanrednih, parlamentarnih izbora 11. juna.
 
"Verujem da nakon konstituisanja novog parlamenta, a zatim i Vlade, neće biti potrebe da bilo koga uveravam da je potrebno što pre rešiti pitanje imenovanja ambasadora koji su u ovom momentu na nivou otpravnika poslova na brojnim važnim međunarodnim adresama. Nema potrebe da naglašavam koliko je ovo pitanje važno i koliko podizanje nivoa diplomatskog ranga znači za funkcionisanje sistema u celini i olakšava komunikaciju sa partnerskim državama. Verujem da će novi parlament i Vlada pokazati ozbiljnost i odgovornost u rešavanju ovog pitanja, u čemu će imati moju punu podršku", rekao je Milatović.
  • Veternik

    21.05.2023 18:55
    Zašto čuvamo Marovića i sina? Stvarno očekujemo normalizaciju a ne isporučujemo osuđena lica?
  • Mrcke

    21.05.2023 16:42
    I ovaj nivo diplomatskih odnosa je više nego što nam treba. Otpravnici poslova su sasvim dovoljni za sve što nam je potrebno u vezi sa Crnom Gorom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet