Poljska priprema izveštaj o šteti koju joj je naneo Sovjetski Savez

Poljska je počela da priprema izveštaj o šteti koju joj je naneo Sovjetski Savez, izjavio je televiziji TVP zamenik ministra inostranih poslova Poljske Arkadijuš Muljarčik.
Poljska priprema izveštaj o šteti koju joj je naneo Sovjetski Savez
Foto: Pixabay
"Institut za vojna pitanja radi na tome i to bi trebalo da bude sadržajan dokument koji će pokazati i aspekt okupacije i demontažu fabrika, kasniju eksploataciju poljske države i nepovoljne ugovore o uglju. Radimo na tome i taj dokument će biti napravljen", rekao je Muljarčik, preneo je Sputnjik.
Poljski diplomata će u Nemačkoj održati sastanak sa nemačkim poslanicima na kome će predstaviti mišljenje Varšave da je neophodno da se Poljskoj isplati reparacija za štetu u Drugom svetskom ratu u vrednosti od oko 1.300 do 1.500 milijardi dolara.
Ministarstvo inostranih poslova Poljske je u oktobru 2022. godine saopštilo da će od Rusije tražiti reparaciju za pričinjenu štetu koju joj je, kako smatraju, naneo Sovjetski Savez.
 
Predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin je 21. maja rekao da se Poljska odrekla opšte istorije i zato je potrebno da vrati teritorije koje je osvojila u Drugom svetskom ratu i da Moskvi nadoknadi sredstva koja je potrošila na nju u godinama rata i nakon rata.
 
Istakao je da je trećina sadašnjih poljskih teritorija i rejona sa razvijenom infrastrukturom, industrijskim kompanijama i prirodnim resursima ušla u sastav Poljske posle Drugog svetskog rata samo zahvaljujući Sovjetskom Savezu.
 
Prema njegovim rečima, u periodu posle rata sovjetski narod je potrošio na obnovu i razvoj Poljske po današnjim procenama više od 750 milijardi dolara.
  • Jelena

    24.05.2023 23:31
    Apsurd
    Kakav apsurd, po instrukcije idu u Nemacku koja je na teriroriji Poljske postavila najvece koncentracione logore... E zivote...
  • Steva

    23.05.2023 11:41
    Jednoga dana će tako i Srbija da postavi oštetni zahtev "bratskoj" rusiji koja nam je kao, čuvala naše Kosovo u kojem amerikanci eksploatišu "naša" rudna bogatstva a mi smo im za uzvrat poklonili Naftagas (dali su koliko su oni hteli) i koji nam vade naftu iz Vojvodine iz simboličnu rudnu rentu od svega 3 %. E, nekada su se Staljin i Čerčil dogovarali o podeli Balkana,a danas su drugi lideri u igri ali izrabljivanje malih nažalost i dalje traje.
  • Nebojša

    23.05.2023 11:39
    A Rusija
    A Rusija njima da ispostavi ravun za oslobadjanje Poljske od zrtava, municije, naoruzanja, ishrane, garderobe,....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet