Uhapšen jedan od najtraženijih osumnjičenih za genocid u Ruandi

Fuldžens Kajišema, jedan od najtraženijih begunaca na svetu koga traže zbog počinjenog genocida, uhapšen je u Parlu u Južnoj Africi.
Uhapšen jedan od najtraženijih osumnjičenih za genocid u Ruandi
Foto: Pixabay
On je uhapšen u zajedničkoj operaciji Kancelarije tužioca (OTP) za praćenje begunaca i južnoafričkih vlasti, saopštio je sud u Hagu.
Kajišemu terete da organizovao ubistvo oko 2.000 izbeglica, pripadnika naroda Tutsi - žena, muškaraca, dece i staraca, u katoličkoj crkvi Niange tokom genocida počinjenog nad Tutsima 1994. godine u Ruandi.
Na slobodi je bio od 2001. godine, naveo je sud u Hagu.
 
Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc izjavio je da je Kajišema bio begunac više od 20 godina i da njegovo hapšenje osigurava da će se konačno suočiti sa pravdom za svoje navodne zločine.
 
"Genocid je najteži zločin poznat čovečanstvu", naveo je Bramerc i dodao da se međunarodna zajednica obavezala da će obezbediti da njeni počinioci budu krivično gonjeni i kažnjeni. 
 
"Ovo hapšenje je opipljiva demonstracija da posvećenost ne bledi i da će pravda biti zadovoljena, ma koliko dugo trajalo", istakao je Bramerc.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.