Beloruski sud potvrdio osmogodišnju kaznu zatvora za dopisnika poljskog medija

Vrhovni sud Belorusije potvrdio je osmogodišnju zatvorsku kaznu za 50-godišnjeg dopisnika uglednog poljskog dnevnika Gazeta viborča Andržeja Počobuta, viđenog člana poljske manjine.

Odluka je, kako ocenjuje Asošijeted pres, deo obračuna autokratske beloruske vlasti sa opozicionim ličnostima, aktivistima za ljudska prava i nezavisnim novinarima.

Vrhovni sud Belorusije odbio je žalbu Počobuta i sve navode odbrane.

Ovaj novinar je u februaru proglašen krivim zbog navodnog ugrožavanja nacionalne bezbednosti Belorusije i "sejanje razdora".
 
Suđenje je održano iza zatvorenih vrata u beloruskom gradu Grodno, a Počobut je iza rešetaka još od svog hapšenja u martu 2021. godine.
 
On je naširoko pratio masovne proteste koji su zahvatili Belorusiju 2020. godine nakon što je na spornim predsedničkim izborima ponovo pobedio autokratski predsednik Aleksander Lukašenko.
 
Lukašenku je to bio šesti predsednički mandat, a izborne rezultate su doveli u pitanje i beloruska opozicija i zapadne zemlje.
  • CISTAC

    27.05.2023 16:40
    E vi opasne demokrate i te fore,sprovodite to u americi a ne da ste ameri i nemci najgori sa demokratiom a ovamo prodajete svetu maglu i vi nekog optuzujete sa kim se vlast obracunava. 'el moze tamo u emeriGu da se pise svasta bez posledica da ti ne dodje fibi ciki i ostala ekipa? Ne mozeee. Zato cibe bre

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet