Italijani do 28. juna mogu tražiti odštetu od Nemačke zbog patnji tokom Drugog svetskog rata

Sve žrtve nacističkih zločina u Italiji i njihovi rođaci mogu do 28. juna ove godine podneti zahtev za odštetu od Nemačke.
Italijani do 28. juna mogu tražiti odštetu od Nemačke zbog patnji tokom Drugog svetskog rata
Foto: Pixabay
U januaru ove godine 99-godišnji Italijan Kvinto Nuci tražio je odštetu od Nemačke u iznosu od 130.000 evra.
Novac bi bio kompenzacija za patnje koje je Nuci pretrpeo tokom Drugog svetskog rata, kada su ga 1943. godine uhapsile nemačke snage i kada je proveo 20 meseci u nacističkom logoru. Njegova tužba usledila je 78 godina nakon užasa koje je pretrpeo u logoru jer, kako je kazao, nije znao da ima pravo na odštetu.
Sada su njegovi advokati zatražili od italijanske vlade da razmotri odlaganje roka za kraj juna koji bi bio krajnji datum kada bi Italijani mogli da podnesu tužbu protiv nemačke države u vezi sa Drugim svetskim ratom.
 
Krajnji rok 28. juna će zatvoriti višegodišnji spor između Nemačke i Italije koji Berlin želi da okonča, a koji mnogi u Italiji smatraju nepravednim za okončanje.
 
Davne 1943. i 1944. godine, kada je Italija postala glavno bojno polje na zapadnom frontu za suprotstavljene nacističke i savezničke snage, ratno prijateljstvo između Nemaca i Italijana potpuno je prekinuto.
 
Italijani su uhapšeni, deportovani i prisiljeni da rade kao porobljeni radnici u Nemačkoj. Civile, uključujući žene, decu i starije ljude, ubila je nemačka vojska.
 
Nakon rata, preživele porodice ubijenih bile su među mnogima koji su decenijama tražili odštetu od Nemačke, podnevši nekoliko tužbi protiv strane države domaćim italijanskim sudovima.
 
Godine 2008. najviši italijanski sud presudio je da Nemačka treba da plati milion evra rođacima devetoro ljudi koji su bili među 203 ubijena od strane nacista 1944. godine.
 
Međutim, Nemačka je rekla da je isplatila milijarde evra odštete za zločine koje su nacisti počinili tokom Drugog svetskog rata pogođenim zemljama i da Italijani nemaju pravo da traže od Nemačke više.
Nakon završetka Drugog svetskog rata, Nemačka je sklopila niz ugovora koji se bave pitanjem reparacija sa zemljama širom Evrope i tada se složila da isplati ukupno 63 milijarde evra, što je ekvivalent od 87,9 milijardi evra od 2022. godine.
 
Nemačka smatra da je Italija prekršila dogovor sklopljen 1962. godine dozvoljavajući svojim građanima da nastave sa podnošenjem zahteva za odštetu protiv zemlje dugo nakon što je isplaćena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.