Rusija traži od Nemačke 82,3 milijarde dolara odštete zbog zločina iz Drugog svetskog rata

Ruski tužioci zatražili su od moskovskog regionalnog suda da zločine koje je nacistička Nemačka počinila u moskovskoj oblasti tokom Drugog svetskog rata priznaju kao genocid.
Rusija traži od Nemačke 82,3 milijarde dolara odštete zbog zločina iz Drugog svetskog rata
Foto: Pixabay
Oni procenjuju da je pričinjena šteta od oko 6,4 biliona rubalja, odnosno 82,3 milijarde dolara.
Kako navodi Rojters, nejasno je da li je takav potez uvod u nove zahteve za finansijsku kompenzaciju od Rusije modernoj Nemačkoj, sa kojom su odnosi ozbiljno pogoršani zbog rata u Ukrajini.
Tužioci su zatražili od moskovskog regionalnog suda da "za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i genocid nad sovjetskim narodom prizna utvrđene i novootkrivene zločine koje su počinili nemački fašistički osvajači" u Moskovskoj oblasti u periodu od oktobra 1941. do januara 1942. godine.
 
Više od 26.000 ljudi ubijeno je na tom području u tom periodu, dok su sovjetski građani bili podvrgnuti mučenju, pljački, prinudnom radu i proterivanju, navodi se u saopštenju.
 
Rojters navodi da je oko 27 miliona sovjetskih građana izgubilo živote u onome što se u Rusiji naziva Velikim otadžbinskim ratom.
 
Ratnu odštetu od Nemačke nedavno je tražila i Poljska, koja zahteva da joj se isplati 1.300 milijardi dolara. Pošto je Nemačka krajem prošle godine zvanično saopštila da je za Berlin "pitanje reparacija i kompenzacija za ratne gubitke zatvoreno" i da "nemačka vlada ne namerava da otvara pregovore o toj temi", Varšava je najavila da će podršku za svoj zahtev tražiti u Ujedinjenim nacijama.
  • zztop

    28.05.2023 22:12
    Uskoro im kreće isplata kroz cevi leoparda i haubica ...
  • r

    28.05.2023 09:47
    r
    Treba svi da traže odštetu, da se proglase genocidi, šta je bilo u Kragujevcu i drugim mestima.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.