Ako ćete voziti kroz Sloveniju: Poskupljuju vinjete

Vlada Slovenije dala je zeleno svetlo za poskupljenje vinjeta za auto-puteve za vozila.
Ako ćete voziti kroz Sloveniju: Poskupljuju vinjete
Foto: Pixabay (ilustracija)
Naime, kako javlja Anadolija, Vlada je podržala predlog Ministarstva infrastrukture o poskupljenju vinjeta za auto-puteve od 6,8 odsto. Godišnja vinjeta za automobile sada će koštati 117 evra.
U Državnoj agenciji za puteve - DARS-u su nastojali da nove cene stupe na snagu pre turističke sezone, 15. juna ili 1. jula.
Za mesečnu vinjetu treba izdvojiti 32 evra, što je dva evra više nego danas, a za sedmodnevnu 16 evra ili jedan evro više.
 
Za kombije će godišnja vinjeta sa 220 evra poskupeti na 235, mesečna sa 60 na 64,10 evra, a sedmična sa 30 na 32 evra. Za motocikle će godišnja vinjeta sa 55 poskupeti na 58,70 evra, polugodišnja sa 30 na 32 evra, a sedmična vinjeta sa 7,50 na osam evra.
 
Ministarka infrastrukture Alenka Bratušek objasnila je da je cena vinjeta za auto-puteve povećana jer je "potrebno obezbediti dugoročnu finansijsku održivost Državne agencije za puteve, kako bi mogli izvesti sve planirane projekte".
 
"Većina Slovenaca već je kupila vinjete, a poskupljenje će osetiti tek pri kupovini sledeće godine. Godišnja vinjeta za privatna vozila, koja danas košta 110 evra, sada će koštati 170,5 evra", objašnjeno je.
Bratušek je poskupljenje opravdala i činjenicom da su vinjete poslednji put poskupele 2013. godine, a od tada do danas inflacija je bila nešto viša od dvadeset i dva odsto. Prosečna plata u istom periodu porasla je nešto više od trideset odsto.
 
Bratušek kaže da će sredstva od poskupljenja iskoristiti za sve projekte koje DARS sprovodi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet