SZO: Više od 1.000 napada na zdravstveni sistem Ukrajine, poginula 101 osoba

Više od 1.000 napada na ukrajinski zdravstveni sistem zabeleženo je tokom ruske invazije, što je najveći broj ikada do sada zabeležen u takvoj humanitarno kritičnoj situaciji, saopštila je danas SZO.
SZO: Više od 1.000 napada na zdravstveni sistem Ukrajine, poginula 101 osoba
Foto: Pixabay
"U 1.004 napada koje je zabeležila SZO tokom poslednjih 15 meseci rata, poginula je 101 osoba (zdravstveni radnici i pacijenti) i isto toliko je ranjeno", naveo je evropski ogranak SZO.
Napadane su zdravstvene ustanove, skladišta, prevozna sredstva, uključujući ambulantna vozila.
"Napadi na zdravstvene službe predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Oni lišavaju ljude nege koja im je potrebna i imaju široko rasprostranjene i dugoročne posledice", ocenio je predstavnik SZO u Ukrajini Jarno Habič.
 
SZO je prošle nedelje na svojoj skupštini u Ženevi tražila da Rusija odmah prekine napade na zdravstveni sistem u Ukrajini. U nekim regionima, uglavnom u istočnoj Ukrajini, zdravstvene službe zbog štete rade delimično.
 
Sukob utiče i na troškove zdravstvene zaštite, koji su porasli u poslednjih pola godine. Po SZO, gotovo trećina stanovništva ima teškoća da plati određene zdravstvene usluge.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet