VIDEO: Poljska nacionalistička partija napala protivnike snimkom sa slikama iz Aušvica

Politički video poljske vladajuće nacionalističke partije, u kojem se koriste slike logora Aušvic, predstavlja uvredu za sve one koji su izgubili živote u tom logoru, saopštio je muzej Aušvica.
VIDEO: Poljska nacionalistička partija napala protivnike snimkom sa slikama iz Aušvica
Foto: Beta/AP
Kratak video, koji je Stranka prava i pravde (PiS) objavila na društvenim mrežama, ima za cilj da obeshrabri ljude da prisustvuju maršu opozicije koji će biti održan u Varšavi u nedelju.
Video se odnosi na poruku na Tviteru istaknutog vladinog kritičara i bivšeg urednika poljskog "Njuzvika" Tomaša Lisa, koji je rekao da bi se našla "komora" u logoru za lidera PiS-a Jaroslava Kačinjskog, i poljskog predsednika Andžeja Dudu, koji je saveznik PiS-a.
Na pozadini u kojoj se nalazi slika prednje kapije Aušvica na kojoj piše "Rad oslobađa", kao i poruka Lisa na Tviteru, u videu se postavlja pitanje: "Da li zaista želite da prođete ispod ovog slogana?", preneo je Rojters.
 
 
Lis se izvinio zbog tvita nakon što je kritikovan zbog korišćenja reči "komora" s obzirom na to da su Jevreji ubijani u gasnim komorama u Aušvicu. Lis je rekao da su njegove reči pogrešno protumačene i da je hteo da napiše "ćelija".
 
Muzej i memorijal Aušvic-Birkenau, koji se nalazi na mestu logora smrti koji je osnovan u Poljskoj nakon nacističke okupacije, osudio je video.
 
"Instrumentalizacija tragedije ljudi koji su stradali i umrli u nacističkom logoru Aušvic - na obe strane političkog spora - predstavlja uvredu sećanja na žrtve", naveo je muzej na Tviteru.
 
Predsednik Duda osudio je upućivanje na Aušvic u političkoj debati poslednjih dana.
 
"Sećanje na žrtve nemačkih zločina u Aušvicu je sveto i neprikosnoveno. Tragedija miliona žrtava ne može se koristiti u političkim sporovima. Ovo je nedostojan čin i nema izgovora za to", napisao je Duda na Tviteru.
Više od 1,1 milion ljudi, većinom Jevreja, stradalo je u logoru Aušvic u gasnim komorama ili od gladi, hladnoće i bolesti.
 
Nemačka i kolaboracionisti sistematski su između 1941. i 1945. godine ubili oko šest miliona Jevreja širom Evrope pod nemačkom okupacijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet