Novi izveštaj španske katoličke crkve: Više od 900 svedočenja žrtava seksualnog zlostavljanja

Španska katolička crkva prikupila je svedočanstva više od 900 osoba koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja unutar nje dok su bile maloletne, navela je ta institucija u novom izveštaju.
Novi izveštaj španske katoličke crkve: Više od 900 svedočenja žrtava seksualnog zlostavljanja
Foto: Pixabay

"Prikupili smo svedočanstva 927 žrtava", rekao je, predstavljajući izveštaj nazvan "Baciti svetlo", otac Hoze Gabrijel Vera Berleguj, direktor komunikacija Španske biskupske konferencije (CEE).

Žrtve čija su svedočanstva do sada prikupljena optužile su 728 članova Crkve, "uglavnom sveštenika", priznao je otac Berleguj.

Međutim, 63 odsto tih sveštenika je umrlo, a 37 odsto je još živo, dok najstariji slučajevi datiraju iz četrdesetih godina prošlog veka.
 
Među žrtvama, 82,62 odsto otpada na dečake, a 17,38 su devojčice, a prema rečima Berleguja, trenutno se istražuje 199 slučajeva kako bi se pastoralni ili sudski procesi priveli kraju.
 
Brojka od 927 žrtava daleko je ispod 1.957, koliko žrtava ima prema bazi podataka lista El Pais, koji se ovim slučajem bavi od 2018. godine.
 
Upravo je El Pais krajem marta razotkrio aferu pokojnog španskog sveštenika Alfonsa Pedrajasa, iz čijeg se dnevnika saznalo da je on zlostavljao više od 80 maloletnika u Boliviji, u koju je stigao početkom sedamdesetih godina prošlog veka.
 
Afera u Boliviji dovela je do najmanje osam pritužbi protiv sveštenika reda Družba Isusova, uključujući Pedrajasa i još tri španska sveštenika, koji su sada svi pokojni.
 
U aprilu 2022. španska crkva je objavila da je prikupila svedočanstva 506 osoba u vezi sa zlostavljanjima.
  • Banderaš

    02.06.2023 08:43
    Inkvizicija
    Kada će crkva srbije da se izjasni koliko je slučaja silovanja maloletnika,pedofilije,ubistava u ritualima,mučenja počinjeno od strane takozvanih crkvenih Božijih sluga?!
    Zašto se o tome ne govori?
    Žrtva je žrtva,zašto su popovi izuzeti iz KZ Srbije,zašto ne idu na robije zbog zločina koje su napravili ?!
  • hmm..

    02.06.2023 08:33
    religija ????
    neeee....to je opskurna perverzna institucija ! a zaposleni u njoj....90 posto bolesni [ljudi] , zapravo nisu ljudi ! neophodan je jedan ozbiljan religijski reset!!! ili potpuno ukidanje njihovih institucija !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.