VIDEO: Kina u pustinji buši rupu duboku 11.100 metara

Kina buši rupu u pustinji duboku 11.100 metara, kako bi proučavala slojeve duboko ispod površine zemlje, preneo je "Skaj njuz".
Operacija bušenja počela je u utorak i nalazi se u regionu Sinđijang na severozapadu Kine.
Ipak, ovo neće biti najdublja rupa koju je čovek iskopao. 
Trenutno rekord drži Koljska ultraduboka bušotina iz 1979. godine. U pitanju je sovjetski projekat u blizini ruske granice sa Norveškom, a rupa je duboka 12.262 metra.
 
"Koliko je teško napraviti ovoliku rupu govori i da se projekat može uporediti kao da vozite veliki kamion po dve tanke čelične žice", rekao je Sun Đinšeng, akademik sa Kineske akademije inženjerstva.
 
 
Neka oprema koja se koristi prilikom bušenja teška je više od 2.000 tona.
 
Basen Tarim, gde se nalazi rupa, težak je za istraživanje zbog komplikovanih podzemnih uslova.

Teme

kina
  • zztop

    04.06.2023 15:49
    Prave prečac do srbije...
  • Sreten

    04.06.2023 11:57
    Sreten
    Šta je sa 500 milona neprijavljenih Kineza?
  • Realista

    04.06.2023 08:48
    ...da prevedem:
    Trebaju nam energetski resursi, tehnologiju još nemamo za duboka bušenja (imaju je Novežani i Ameri) pa pravimo naučni eksperiment nadajući se da ćemo tako stići do dobljih depozita nafte i gasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.