U Crnoj Gori predizborna tišina uoči vanrednih parlamentarnih izbora

U Crnoj Gori je izborna tišina uoči sutrašnjih vanrednih parlamentarnih izbora na kojima učestvuje 15 partija i koalicija.
Biračko pravo ima 542.468 građana koji mogu da glasaju od 7 do 20 sati.
 
Nevladine organizacije koje posmatraju izbore najavile su projekcije rezultata za sutra u 21 sat.
Sutrašnji parlamentarni izbori biće dvanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a šesti od nezavisnosti.
Za favorita na izborima važi popularan vanpalamentarni Pokret "Evropa sad" kojeg predvodi bivši ministar finansija Milojko Spajić, a kandidat tog pokreta Jakov Milatović je proletos postao predsednik Crne Gore.
 
Građanski Pokret "URA" premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića nastupa zajedno s Demokratama nekadašnjeg predsednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića, u koaliciji "Hrabro se broji".
 
Koaliciju okupljenju oko Demokratske partija socijalista (DPS) njenog doskorašnjeg lidera i šefa države Mila Đukanoviča, predvodi vršilac dužnosti predsednika te partije Danijel Živković. U tom predizbornom savezu su Socijaldemokrate (SD), Demokratska unija Albanaca (DUA) i LIberalna partija (LP), dosadašnji koalicioni partneri DPS-a.
 
Socijademokratska partija (SDP) samostalno nastupa sa listom "SDP-Za našu kuću" i predvodi je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković.
 
Članice doskorašnjeg Demokratskog fronta (DF) odlučile su se za odvojene nastupa, jer je taj pro-srpski savez rasformiran uoči parlamentarnih izbora. Nova srpska demokratija (NOVA) Andrje Mandića i Demokratska narodna partije (DNP) Milana Kneževića nastupaju zajedno u koaliciji "Za budućnost Crne Gore". Predizbrnu koaliciju predvodi Knežević, a u tom savezu je i Radnička partija.
 
Njihov doskorašnji saveznik "Pokret za promjene" Nebojša Medojevića samostalno nastupa.
 
Manjinske partije su se uglavnom odlučile za samostalni nastup na sutrašnjim izborima.
 
Bošnjačku stranku (BS) s listom "Jasno je!" predvodi čelnik te partije i potpredsednik Vlade Ervin Ibrahimović, a Hrvatsku građansku inicijativu (HGI) njen predsednik Adrijan Vuksanović. Albanske partije, osim DUA koja nastupa u koaliciji sa DPS-om, nastupaju u dve koalicije: "BESA-za Evropski razvoj" i "Albanska alijansa".
 
Za mandate u novom sazivu Skupštine nadmeće se i koalicija Socijalističke narodne partije (SNP) potpredsednika Vlade Vladimira Jokovića i lista "Pravda za sve!" Demos-a Miodraga Lekića.
 
Na izborima je nekoliko novih partija i koalicija. Lista nekadašnjeg ministra pravde Vladimira Leposavića "Narodna koalicija – složno i tačka" koju predvodi nekadašnji direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, lista "Preokret - za sigurnu Crnu Goru" nekadašnjeg poslanika Srđana Perića, te koalicija "Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru".
  • Zamenik zamenika

    10.06.2023 16:30
    Samo Srbija tapka 30 godina u mestu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.