Najviše glasova na izborima u Crnoj Gori dobio Pokret Evropa sad

Najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori dobio je Pokret Evropa sad (PES), a sledi koalicija oko Demokratske partija socijalista (DPS).

Pokret Evropa sad, koji predvodi bivši ministar finansija Milojko Spajić, osvojio je 25,5 odsto glasova i u parlamentu će imati 23 mandata, pokazuju podaci Centra za monitoring (CEMI).

Koalicija "Zajedno" oko DPS, na čijem je čelu vršilac dužnosti predsednika te partije Danijel Živković, dobila je 23,7 odsto glasova i imaće 22 mandata. U toj koaliciji sa DPS su Socijaldemokrate (SD), Demokratska unija Albanaca (DUA) i Liberalna partija (LP).
Treće mesto zauzela je koalicija Za budućnost Crne Gore, sa 14,8 odsto glasova, i ona će imati 13 poslanika. Taj savez čine Nova srpska demokratija (NOVA) Andrije Mandića, Demokratska narodna partija (DNP) Milana Kneževića i Radnička partija. Članice doskorašnjeg Demokratskog fronta odlučile su se za odvojene nastupe, pošto je taj prosrpski savez rasformiran uoči parlamentarnih izbora.
 
Koalicija Građanskog pokreta URA, premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, i Demokratske Crne Gore nekadašnjeg predsednika parlamenta Alekse Bečića, osvojila je 12,3 odsto glasova i imaće 11 poslanika.
 
U parlament bi trebalo da uđe i koalicija Socijalističke narodne partije i DEMOS-a, koja je dobila 3,2 odsto glasova i dva mandata.
 
Poslanike će imati i četiri manjinske liste, Bošnjačka stranka (6,8 odsto glasova i šest mandata), Albanski forum (2 odsto i dva mandata), Albanska alijansa (1,5 odsto i jedan mandat) i Hrvatska građanska inicijativa (0,6 odsto i jedan mandat).
 
Cenzus, za sada, ne prelaze lista "Pravda za sve", sa 2,9 odsto glasova, Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP), koja je osvojila 2,8 odsto glasova, kao ni Pokret za promene Nebojše Medojevića, sa 0,7 odsto.
 
Na glasanje je, prema podacima Centra za monitoring, izašlo 56,7 odsto birača, znatno manje nego na izbore u poslednjih sedam godina.
 
Prema preliminarnim podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, Pokret Evropa sad osvojio je 26 odsto glasova, koalicija "Zajedno" (DPS-SD-LP-DUA) 23 odsto, savez "Za budućnost Crne Gore" (NSD-DNP) 15,1 odsto, koalicija Bečića i Abazovića 13 odsto.
 
Bošnjačka stranka, prema podacima CDT, ima 6,8 odsto glasova, a ispod cenzusa su SDP sa 2,9 odsto, koalicija SNP-Demos sa 2,8 odsto i "Pravda za sve" sa 2,7 odsto.
 
Albanski forum dobio je 1,7 odsto glasova, lista Preokret 1,6 odsto, Albanska alijansa 1,5 odsto, Narodna koalicija (DHP, Prava, Slobodna) 1,1 odsto, Pokret za promene 0,7 odsto, Hrvatska građanska inicijativa 0,7 odsto i lista "Mi možemo" 0,5 odsto.
 
Prema podacima CDT, izlaznost je bila 56,4 odsto.
  • Bojan

    12.06.2023 11:58
    @Paja

    To ponavljate već 15 godina i jedino što se u međuvremenu raspalo je Srbija.
  • Paja

    12.06.2023 09:17
    Jovanovic
    Evropa se raspada a oni hoce u evropu,nista vise u eu nema...tuga jad i beda.
  • 696

    12.06.2023 08:10
    Zaostajemo i dalje
    Bravo Crna Goro. Kod vas postoji demokratija za razliku od tigra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet