SAD se vraćaju u Unesko, šest godina nakon što su izašle iz te organizacije

SAD su obavestile Unesko da su odlučile da se vrate u tu organizaciju, šest godina nakon što je administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa odlučila da povuče članstvo SAD.
SAD se vraćaju u Unesko, šest godina nakon što su izašle iz te organizacije
Foto: Pixabay
To je za portal "Aksios" rekao portparol Stejt departmenta.
"Vraćanje u Unesko je jedan od ciljeva administracije predsednika Džozefa Bajdena, u nastojanju da se suprotstavi onome što vidi kao rastući uticaj kineske vlade na dnevni red ove agencije pri Ujedinjenim nacijama", navodi portal.
Nakon što je Palestinska samouprava postala puna članica Uneska 2011. godine, administracija Baraka Obame je prestala da finansira organizaciju jer je to zabranjeno američkim zakonom.
 
U oktobru 2017. godine, Trampova administracija napustila je Unesko zbog, kako je tada navedeno, "anti-izraelske atmosfere".
 
Izrael je tada najavio da će napustiti organizaciju nedugo posle SAD i to se dogodilo 2018. godine.
 
U februaru 2022. godine, izraelska vlada je obavestila Stejt department da se neće protiviti američkom povratku u Unesko.
 
Izraelska pozicija je otvorila put nekim demokratama i republikancima u Kongresu da podrže taj korak.
 
Prošlog decembra, Kongres je odobrio zakon kojim će se odvojiti više od 500 miliona dolara neophodnih da SAD plati dug Unesku i da se vrati u organizaciju kao punopravni član.
 
U zakon je uključena klauzula u kojoj se navodi da će, ako Palestinci dobiju status države članice u agenciji UN, SAD ponovo obustaviti finansiranje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.