Širom sveta više od 12.500 nuklearnih bojevih glava i njihov broj raste

Širom sveta u ovom trenutku ima približno 12.512 nuklearnih bojevih glava, procena je stokholmskog Međunarodnog instituta za istraživanje mira.
Širom sveta više od 12.500 nuklearnih bojevih glava i njihov broj raste
Foto: Beta/AP
Većina ih je u vojnom arsenalu Kine, navodi se u toj studiji.
Broj operativnog nuklearnog oružja u arsenalima velikih vojnih sila ponovo je u porastu, a analitičari upozoravaju da svet "ulazi u jedan od najopasnijih perioda u istoriji čovečanstva", navodi Gardijan.
U vreme pogoršanja međunarodnih odnosa i eskalacije nuklearne pretnje procenjuje se da u ovom trenutku u svetu ima oko 12.512 bojevih glava, od kojih je 9.576 u vojnim zalihama i spremno za potencijalnu upotrebu, što je za 86 više nego pre godinu dana.
 
Stokholmski Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI) sugerisao je da je 60 novih bojevih glava u arsenalu Kine, a ostalo novo oružje imaju i Rusija (12), Pakistan (pet), Severna Koreja (pet) i Indija (četiri).
 
Povećanje broja nuklearnih bojevih glava registrovano je uprkos izjavi pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske iz 2021. godine da se "u nuklearnom ratu ne može pobediti i da takav sukob nikada ne sme da se dogodi".
  • 002211

    12.06.2023 09:17
    Smaka sveta neće biti - ljudi će zapravo nestati baš zbog ovih projektila. Ova planeta će ih se sve osloboditi. Za 1000 godina ovde će biti sve čisto i lepo. Bez odvratnih bića kao što su ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.