Holandija zakonom zabranjuje nekrofiliju

Holandija će proglasiti nekrofiliju (seksualne radnje sa umrlom osobom) kažnjivom po zakonu.
Holandija zakonom zabranjuje nekrofiliju
Foto: Pixabay
Ovo su saopštile ministarke pravde i bezbednosti Dilan Ješilgoz i unutrašnjih poslova Hanke Bruins Slot.
One su u pismu parlamentu navele da zabrana uključuje pravljenje seksualnih slika mrtvog tela i fotografisanje sa njim.
"Smatramo da treba poslati jasan signal da ovo ponašanje, ali i drugi veoma radikalni oblici (fizičkog) skrnavljenja leša nisu prihvaćeni u našem društvu", istakla je Ješilgoz i dodala da to može da nanese veliku patnju preživelim rođacima, prenosi NL Times.
 
Ona je rekla da mrtvo telo ima poseban pravni status koji nije u potpunosti zaštićen holandskim zakonom, kao i da pravni sistemi drugih zemalja "nude više zaštite od krivičnih dela" te vrste.
 
Kako je dodala, pravni sistemi Velike Britanije, Belgije, Francuske, Nemačke, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država uglavnom su već kriminalizovali seksualno ponašanje prema lešu.
 
Ona je upozorila da dosadašnji način kažnjavanja nekrofilije na osnovu člana 350, koji precizira da je uništavanje ili oštećenje objekta kažnjivo, nije primeren patnji koja je naneta preminulim srodnicima niti poštovanju koje pokojnik zaslužuje. Ministri će stoga prilagoditi zakon tako da nekrofilija postane sama po sebi krivično delo.
 
"Ovo se odnosi na svako seksualno ponašanje, a ne samo na seksualnu penetraciju", objašnjava Ješilgoz.
 
Zakonom će biti regulisana i krivična odgovornost za proizvodnju ili posedovanje seksualnih slika koje uključuju mrtva tela.
 
"Pravljenje slika seksualne prirode tela preminule osobe može izazvati ozbiljnu uznemirenost njenih rođaka, a slike se mogu doživeti kao šokantne i uvredljive. Ovo takođe može naštetiti dostojanstvu preminule osobe", dodala je ministarka.
 
U januaru je većina poslanika donjeg doma holandskog parlamenta zatražila od ministarke da zabrani dela nekrofilije. 
Istraživači Centra za naučno istraživanje i dokumentaciju (VODC) proučavali su nekoliko različitih oblika skrnavljenja tela, uključujući vršenje seksualnih radnji nad lešom, kupovinu ili prodaju leša, pravljenje slika leša uključujući uzimanje otisaka prstiju i slično.
 
Oni su preporučili da se kriminalizuju namerno skrnavljenje leša i ekshumacija tela bez dozvole doniranja tela radi profita, kao i da se uvede više procedura za izdavanje dozvola za organizacije koje žele da uključe leševe kao deo izložbe ili prezentacije.
 
"Važno je napomenuti da je studija pokazala da je, prema dostupnim podacima, broj incidenata za sva krivična ponašanja na godišnjem nivou ograničen", rekla je Ješilgoz, napominjući da nema mnogo poznatih slučajeva nekrofilije u Holandiji.
  • Janbo

    14.06.2023 08:01
    sTrasno
    Nije bolest sve sto boli ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.