Dan kada je otišao poslednji američki vojnik proglašen praznikom u Avganistanu

Talibanska vlada proglasila je 31. avgust, datum kada je poslednji američki vojnik napustio Avganistan 2021. godine, nacionalnim praznikom.

Kabinet talibanskog premijera je u saopštenju naveo da je odlučeno da će se taj dan smatrati praznikom u zvaničnom kalendaru.

Kris Donahju, general major američke vojske, bio je poslednji američki vojnik koji je napustio kabulski aerodrom u ponoć, 30. avgusta 2021.
Na osnovu mirovnog sporazuma iz Dohe, SAD i njihovi saveznici napustili su Avganistan nakon 20 godina vojne prisutnosti.
 
Međutim, dve nedelje pre potpunog povlačenja stranih snaga, avganistanska vlada, koja je imala međunarodnu podršku, je pala i talibani su pobednički ušli u gradove i ponovo preuzeli vlast.
 
Od tada su talibani ponovo nametnuli svoje stroge zakone i uskratili avganistanskim devojčicama i ženama pristup školama nakon šestog razreda.
  • Лиманац

    17.06.2023 23:23
    Чак је и велики Никола Тесла отишао у Америку да тамо постане славни проналазач! Што даље од вас Балканаца.
  • Srećan gastarbajter

    17.06.2023 22:24
    @Srećan praznik
    Šta ćemo i mi tako? Uskratiti prava našim ženama i devojčicama?
    Amerikanci ovo, Amerikanci ono, da njih nema ti ne bi imao na čemu da kucaš gluposti.
  • Srećan praznik

    17.06.2023 20:55
    Tako ćemo i mi jednog dana kada poslednji NATO vojnik ode sa Kosova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet