Otkriven tunel ispod nekadašnjeg Berlinskog zida

Uski tunel za beg iz doba Hladnog rata iskopan ispod Berlinskog zida nedavno je otkriven tokom građevinskih radova u glavnom gradu Nemačke.
Otkriven tunel ispod nekadašnjeg Berlinskog zida
Foto: Pixabay
Tunel, koji ima samo 50 centimetara u širinu i 70 centimetara u visinu, otkriven je ispod ulice u središtu Berlina koja je nekada bila utvrđena granica između komunističke Istočne Nemačke i enklave pod kontrolom zapadnih saveznika.
Tunel je otkriven početkom juna, tokom izgradnje novog stambenog naselja, javio je u subotu lokalni berlinski list BZ. 
"Za postojanje tunela se već znalo, ali su geofizičke studije pokazivale da je dublje pod zemljom", rekao je zvaničnik iz berlinske kancelarije za očuvanje istorije.
 
Istočnonemački režim izgradio je dobro branjeni Berlinski zid kako bi sprečio građane da beže u kapitalističku Zapadnu Nemačku. Iz očaja mnogi su ljudi pokušali da dođu na zapad podzemnim rutama.
 
Prema Memorijalu Berlinskog zida, bilo je najmanje 12 drugih tunela za beg iskopanih duž deonice Ulice Bernauer, gde je poslednji tunel otkriven. 
 
Portparol građevinske kompanije rekao je u subotu da ne žele da unište tunel niti da ga ispune betonom, pa će preduzeti korake da se sačuva za potrebe istraživanja.
  • Brane

    19.06.2023 07:40
    Zlu ne trebalo
    A možda çe i zatrebati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet