Estonija odobrila istopolne brakove, zakon stupa na snagu sledeće godine

Parlament Estonije je odobrio zakon o legalizaciji istopolnih brakova koji stupa na snagu sledeće godine, čime je Estonija postala prva država na Baltiku koja je to učinila.
Estonija odobrila istopolne brakove, zakon stupa na snagu sledeće godine
Foto: 021.rs

Predlog zakona je 55 glasova u parlamentu koji ima 101 poslanika dobio od koalicije liberalnih i socijaldemokratskih stranaka koju je premijerka remijerka Kaja Kalas okupila posle pobede na izborima.

"Svako treba da ima pravo da bude u bračnoj zajednici sa osobom koju voli i kojoj želi da se posveti. Ovom odlukom se Estonija konačno pridružuje ostalim demokratskim državama u svetu uz garantovanu ravnopravnost u braku", rekla je Kalas.

Istopolni brakovi legalni su u većini država zapadne Evrope, ali ne ali ne i u državama srednje koje su ranije bile pod sovjestkim uticajem i komunističkom vlašću, a danas su većinom članice NATO-a i Evropske unije.
 
Letonija i Litvanija, preostale dve baltičke države koje su ranije bile deo Sovetskog saveza, a danas EU, na putu su odobravanja zakona o istopolnim partnerstvima, ali su oni u zastoju u parlamentima.
  • Dzaba ste krecili

    21.06.2023 13:16
    Koliko za godinu-dve ili tri, na Baltiku ce vaziti iskljucivo ruski zakoni!
  • Nena

    21.06.2023 01:11
    Za sada bez dobrog naslova
    Za brak je potreban mix tj. da oba pola budu zastupljena. Ovi naručeni zakoni ne vrede mnogo.
  • Jarvis

    20.06.2023 22:15
    Najlepše čestitke!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.