Direktor CIA: Budućnost Rusije kao ekonomske kolonije Kine oblikovana je Putinovim greškama

Direktor američke CIA Vilijam Berns izjavio je danas da je oružana pobuna vođe plaćenika Vagner grupe Jevgenija Prigožina izazov za Rusiju te da je pokazala "korozivni efekat" rata u Ukrajini.
"Upadljivo je da je Prigožin pre nego što je počeo akciju izneo oštre optužbe o lažnom obrazloženju Kremlja za invaziju na Ukrajinu i način na koji rusko vojno rukovodstvo vodi rat", rekao je on na predavanju u britanskoj Dičli fondaciji u Engleskoj, preneo je Rojters.
Berns, koji je bio ambasador SAD u Rusiji od 2005. do 2008. i imenovan za direktora CIA 2021. godine, ocenio je Prigožinovu pobunu kao "oružani izazov ruskoj državi".
Dodao je da je to "unutrašnja stvar Rusije u kojoj SAD nisu imale, niti će imati bilo kakvu ulogu".
 
Berns je još rekao da je rat u Ukrajini već bio strateški neuspeh za Rusiju jer je razotkrio njenu vojnu slabost i naneo štetu ruskoj ekonomiji, dok je NATO postao sve veći i jači.
 
Berns je rekao da je "budućnost Rusije kao mlađeg partnera i ekonomske kolonije Kine oblikovana Putinovim greškama".
 
On je kazao da je nezadovoljstvo u Rusiji ratom u Ukrajini retka prilika za regrutovanje špijuna i da njegova agencija nije dopustila da ta šansa propadne.
  • Retrospektiva

    02.07.2023 17:37
    Svi kažu Rusija je uzela 20% Ukrainske teritorije. Ali kad se pogleda iz ugla da je tio najbolja teritorija i skoro 90% obale mora je uzela Rusija, kao i sve oblasti sa Ruskim stanovništvom kojih je 10 miliona i spasili ih od proterivanja. Praktično uzela je Rusija šta joj je trebalo.
    A ako nekom Rusija koja je porazila vojno Nato pakt u Ukrajini može da bude kolonija, koliko je onda taj neko u ovom slučaju Kina moćan ?
    Bolje da Amerikanci ovako nešto ne izjavljuju jer i ovim izjavama pokazuju koliko je Kina moćna, a oni ne.
  • s04e02

    02.07.2023 03:43
    od ove godine mu je zamenik dr. džek rajan
  • Професор

    02.07.2023 02:58
    Аууу циа брине о интересима Русије. Биће да САД губе утицај глобалног полицајца и само је питање ко све улази у БРИКС а Кинески Јуан постаје све присутнија светска валута.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet