Raste upotreba privatnih vojski: SAD najveći kupac vojnih usluga

Broj privatnih vojski u žarištima širom sveta je u porastu, a SAD se smatra najvećim kupcem vojnih usluga, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

List navodi da se mnoge privatne vojske i paravojne formacije poput Vagnera bore u Ukrajini, kao i da se mnoge druge vlade širom sveta oslanjaju na privatne vojske poput Vagnera ili Blekvotera, ali ističe da je prilično rizično angažovati ih, uprkos tome što uživaju poverenje vlada i što su im neophodne.

Pojava privatnih vojnih grupa kao što su Vagner ili američka kompanija Blekvoter (Blackwater) prati zakon ponude i potražnje, a koren nastanka tih formacija nazire se u periodu nakon završetka Hladnog rata, kada su milioni vojnika postali nezaposleni dok je vojna oprema trunula u depoima, navodi nemački list u analizi privatnih vojski.
Klasične pretnje su nestale, pošto su mnoge vlade počele da smanjuju vojne budžete, otpustile vojnike, dale na aukciju vojnu opremu i spoljne usluge kao što su obuka, logistika i bezbednost u nadi da će smanjiti troškove, stvorivši tako prazninu koju je popunio privatni sektor.
 
Privatne vojne grupe bile su zahvalni kupci opreme i iskusni vojnici, isto tako voljni da pruže i druge usluge koje bi država platila, a bilo je potrebe za tim, pošto su se ratovi nastavili.
 
Dodaje se da su novi ratovi postali haotičniji.
 
FAZ navodi da je Pentagon kontinuirano angažovao više vojnih kompanija tokom sukoba u Afganistanu i Iraku nakon 2010. nego redovnih vojnika.
 
U tekstu se dodaje da Rusija danas koristi privatne vojne grupe da bi nastavila da se predstavlja kao faktor moći u svetu.
 
Prema službi američkog Kongresa, Vagner je pomagao ruskim snagama 2014. godine u zauzimanju Krima i u Siriji, gde je ta kompanija povremeno preuzimala vodeću ulogu u vojnoj strategiji.
  • Блеквотер

    02.07.2023 11:25
    Држ'те лопова(Вагнера).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet