Ekstremno desni AfD dobio prvog gradonačelnika u Nemačkoj

U Nemačkoj je danas prvi put izabran gradonačelnik iz redova ekstremno desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD).
Ekstremno desni AfD dobio prvog gradonačelnika u Nemačkoj
Foto: Beta/AP
To je, kako navodi Frans pres, novi uspeh antimigrantske parije koja je zabeležila rast u anketama, a pre nedelju dana ostvarila svoju prvu pobedu na okružnim izborima.
U drugom krugu glasanja za gradonačenika malog grada Ragun-Jesnica u regionu Saksonija-Anhalt, kandidat AfD-a Hanes Lot pobedio je nezavisnog kandidata Nilsa Nojmana, saopštile su tamošnje vlasti na Fejsbuku.
Lot, 42-godišnji poljoprivrednik koji je već bio poslanik u lokalnom parlamentu, dobio je 51,1 odsto glasova u gradiću s oko 9.000 stanovnika.
 
Time je AfD prvi put dobila izabranog gradonačenika nekog mesta. 
 
Na izborima u centralnoj saveznoj državi Tiringiji prošle nedelje je kandidat AfD-a Robert Seselman pobedio u drugom krugu izbora za lokalnog upravnika u Zonebergu.
 
Nedavne ankete daju AfD-u 18 do 20 odsto podrške, što je rekord za tu stranku koja je sada izjednačena sa socijaldemokratama kancelara Olafa Šolca. Veću podršku jedino ima konzervativni blok CDU/CSU.
 
AfD, koji je nastao 2013. kao antiislamska i antiimigrantska partija, profitirao je na rastu nezadovoljstva glasača Šolcovom trostranačkom koalicijom uz zabrinutost za inflaciju i troškove vladinih klimatskih planova.
 
Popularnosti te ekstremno desne stranke doprineo je i visoki nivo imigracije u Nemačkoj.
  • zezate se...

    03.07.2023 09:50
    ?
    AfD je ekstremno desničarska partija, a Azov su antifašisti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet