Od početka godine u Iranu pogubljene 354 osobe

Najmanje 354 osobe su obešene u Iranu tokom prve polovine ove godine, što je više za 36 odsto u odnosu na 2022, saopštila je iranska nevladina organizacija Hjuman rajts sa sedištem u Norveškoj.
Nevladine organizacije za ljudska prava redovno optužuju iranske vlasti da koriste smrtnu kaznu kao sredstvo za gušenje protesta koji su počeli u septembru posle smrti mlade Iranke koju je policija uhapsila zbog nepoštovanja strogog islamskog kodeksa oblačenja.
Iranska NVO je navela da je 206 ljudi pogubljeno zbog trgovine drogom, a među pogubljenima je šest žena. Dva muškarca su obešena na javnom mestu, a sedam egzekucija je direktno povezano sa protestima.
"Smrtna kazna se koristi za stvaranje straha u društvu i sprečavanje daljih protesta", rekao je direktor iranske NVO Mahmud Amiri-Mogadam.
 
Iran pogubljuje više osuđenika nego bilo koja druga zemlja osim Kine, navodi nekoliko nevladinih organizacija za ljudska prava.
 
Prošle godine su u Iranu pogubljene 582 osobe.

Teme

Iran
  • Da

    03.07.2023 20:03
    Ništa im ne znači ljudski život. Samo vera im je važna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.