Japan dobio odobrenje da radioaktivnu vodu iz Fukušime ispusti u okean

Japan je dobio odobrenje od Međunarodne agencije za atomsku energiju za svoj plan ispuštanja tretirane radioaktivne vode u okean iz nuklearne elektrane Fukušima, razorene cunamijem.
Japan dobio odobrenje da radioaktivnu vodu iz Fukušime ispusti u okean
Foto: Beta/AP
Ovu dozvolu je dobio uprkos žestokom neslaganju Pekinga i drugih.
Posle dvogodišnje analize, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da su planovi Japana u skladu sa međunarodnim bezbednosnim standardima i da će imati "zanemarljiv radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu", prenosi Rojters.
Japan nije precizirao datum početka ispuštanja vode, što je proces za čije okončanje će biti potrebno između 30 i 40 godina.
 
Da bi počelo ispuštanje potrebno je i zvanično odobrenje nacionalnog nuklearnog regulatornog tela za Tokijsku elektroenergetsku kompaniju (TEPKO) koja upravlja nuklearnom elektranom Fukušima u kojoj se 2011. godine dogodila velika havarija.
 
Lokalni japanski ribarski sindikati usprotivili su se vladinom planu, osmišljenom 2021. godine, i poručili da će to poništiti njihov trud na popravljanju reputacije, nakon što je nekoliko zemalja zabranilo određene japanske prehrambene proizvode posle katastrofe u Fukušimi.
 
Neke susedne zemlje se takođe godinama žale na pretnju po morsku životnu sredinu i javno zdravlje, a Kina je najveći kritičar japanskog plana.
 
"Japan će nastaviti da pruža objašnjenja japanskom narodu i međunarodnoj zajednici na iskren način zasnovan na naučnim dokazima i uz visok nivo transparentnosti", rekao je Kišida na sastanku sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem koji mu je uručio konačni izveštaj nuklearnog regulatornog tela UN. 
 
Peking je saopštio, posredstvom svoje ambasade u Japanu, da izveštaj IAEA ne može biti "propusnica" za ispuštanje vode i pozvao na suspenziju plana.
  • Realista

    04.07.2023 17:05
    @Šta jesti?:
    Ne brini se, neće ti je pustiti u Moravu, nju ste sami zagadili komunalnim otpadom, akumulatorima, zarđalim gvožđem i starudijama - ostale države imaju bar kakve takve zakone koji zagađenja nekako kontrolišu, srbiju naravno takvi zakoni ne interesuju.
  • Šta jesti?

    04.07.2023 14:53
    Nećemo više jesti morsku ribu, možda ni rečnu, možda ni voće i povrće jer ga zaliva radioaktivna kiša, a možda ni životinje koje pasu radioaktivnu hranu. Ješćemo - ništa, a tako možemo umreti od gladi.
    Ili ćemo jesti to sve kao i do sada, jer od nečega se mora umreti, pa bar da ne umremo gladni:)))
  • DraganChe

    04.07.2023 14:50
    Konačno
    Za Godzilu džin-tonik

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet