Beloruska vojska pokazala vojni kamp za smeštaj Vagnerovih plaćenika

Vojska Belorusije pokazala je vojni kamp koji je ponudila ruskoj paravojnoj grupi Vagner na korišćenje ako se preseli u Belorusiju prema dogovoru koji je okončao njenu pobunu.
Beloruska vojska pokazala vojni kamp za smeštaj Vagnerovih plaćenika
Foto: Beta/AP
Pomoćnik beloruskog ministra odbrane, general-major Leonid Kosinski, rekao je stranim novinarima da bi Vagnerovi vojnici mogli da koriste bivši beloruski vojni logor u blizini Tsela, oko 90 kilometara jugoistočno od Minska.
Novinarima su pokazani redovi praznih šatora za koje je Kosinski rekao da mogu da prime do 5.000 vojnika u kampu koji je koristila beloruska vojska pre nego što je predat snagama teritorijalne odbrane.
Kosinski je rekao da predstavnici Vagnera još uvek nisu pregledali kamp da vide da li on zadovoljava njihove potrebe.
 
"Kada Vagner grupa donese konačnu odluku o tome da li da se preseli u Belorusiju ili ne, videće gde i kako će da se rasporede", rekao je novinarima.
 
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da se šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin nalazi u Rusiji.
 
Mnogo toga o sporazumu, kojem je posredovao Lukašenko, ostaje nejasno, kao i to da li bi prisustvo šefa Vagnera u Rusiji prekršilo dogovor, koji je omogućio Prigožinu i njegovim plaćenicima da se presele u Belorusiju u zamenu za okončanje pobune i obećanje amnestije.
 
Lukašenkova tvrdnja nije mogla biti nezavisno potvrđena, ali ruski mediji su izvestili da je Prigožin nedavno viđen u njegovoj kancelariji u Sankt Peterburgu
 
Beloruski predsednik je odbacio navode da bi plaćenička vojska mogli da napadne Ukrajinu sa beloruske teritorije.
 
  • TwinMos

    08.07.2023 17:51
    Пошаљи ово Гинису, више лажи и глупости не може да стане у једну једину реченицу.
  • HORVAT

    08.07.2023 13:42
    Gde su sada RUSOFILI da hvale Rusiju za 500 dana agresije? Što su od Baltičkog i Crnog mora napravili NATO jezero, rublja nikad slabija, 5 miliona raseljenih Rusa, 45% propalih fabrika u Rusiji, sankcije još 20 godina, Ukrajina nikad naoružanija i jača, uraaaaaa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.